La vicepresidenta segons i ministra de Treball del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha tornat ha insistit a arribar a un acord per convalidar la reforma laboral el pròxim 3 de febrer al Congrés. En aquesta ocasió, la vicepresidenta ha apuntat a un dels seus socis prioritaris, Esquerra Republicana, per tal de pressionar i intentar arribar a un acord assegurant que li fa pena que les raons per les quals els republicans s'estan negant a votar la reforma són polítiques i no socials. En aquest sentit, Díaz, ha assegurat que ella no negociarà des d'una visió política sinó per millorar la vida dels seus conciutadans, concretament aquells més desafavorits. Ara bé, tot i aquesta crítica, la vicepresidenta ha assegurat que la relació amb els republicans és molt bona, recordant que totes les lleis i reformes que el govern espanyol ha tirat endavant han comptat amb el suport de la formació independentista i ha assegurat que confia que la negociació acabarà arribant a bon port. 

Díaz ha fet aquestes declaracions en una visita a Barcelona on es reunirà amb els principals sindicats, UGT i CCOO. El primer torn de visita ha estat a UGT, des d'on ha fet aquestes declaracions a les quals ha afegit que "és molt difícil" dir que no a la reforma, ja que recupera els drets de treballadors després de 40 anys basant el món laboral la precarització i la temporalitat. A més ha afegit, un cop més que aquesta reforma és completament estructural i que ajudarà a augmentar els salaris de les persones, posant l'exemple que un transportista de Barcelona cobrarà uns 7.000 euros més cada any amb l'entrada en vigor de la reforma gràcies a l'aplicació dels convenis col·lectius. 

La vicepresidenta ha fet aquestes declaracions acompanyada del secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, que ha aprofitat per demanar a tots els partits polítics que convalidin el decret, ja que des dels sindicats preferirien que la reforma fos ratificada per la majoria d'esquerres que va tombar el govern de Mariano Rajoy, la que va investir Sánchez i la que va aprovar els pressupostos, que inclou Esquerra Republicana. En aquest sentit, també ha demanat a tots els actors implicats que es creïn les condicions necessàries perquè això sigui possible. Pel que fa a la reforma en si, Ros, ha afegit que des de la UGT consideren que "és un bon acord" encara que hi hagi sectors que assegurin que li falten coses. Ara bé també ha recordat que els sectors més conservadors diuen que sobra tota la reforma. "És equilibrat, els treballadors i treballadores hi guanyaran. Hi guanyarà la gent que treballa per una empresa multiservei al sector de transports de mercaderies que el seu salari es podrà veure incrementat en un 50%, uns 7.000 o 8.000 euros. Al sector del metall encara més, uns 5.000 euros al sector hostaleria". A més, ha afegit que per fi es posa fi el que, en cas de dubte, el contracte més precari possible i més temporal possible. "Ara per defecte el contracte haurà de ser indefinit", ha conclòs Ros.

Hores més tard, Díaz s'ha reunit amb l'altre sindicat majoritari a Catalunya, Comissions Obreres. Abans d'entrar a la reunió el seu secretari general, Javier Pacheco, ha insistit que la reforma laboral s'ha d'aprovar si o si perquè és un gran pas endavant per als treballadors de tot l'Estat. Concretament, ha posat especial èmfasi en el fet que la nova reforma reforça el valor democràtic del diàleg social i la seva "pràctica democràtica" que suposarà un "canvi de tendència" en el món laboral i aplicarà la contractació indefinida com a fet normatiu. Un altre punt destacat pel líder de CCOO ha estat la recuperació de la ultraactivitat i, en definitiva, la rearticulació dels drets col·lectius dels treballadors , tot recordant que durant l'última dècada s'han hagut de negociar convenis sectorials i d'empresa a la baixa per mantenir aquests drets. Pacheco no s'ha aturat aquí i també ha aprofitat per recordar que la reforma laboral també portarà una nova lògica pel que fa als acomiadaments, ja que es lluitarà per la conservació dels llocs de treball amb els nous ERTO, recordant que durant la pandèmia s'han salvat 3,3 milions de llocs de treball

ERC vol que es derogui la reforma del PP

Per la part d'ERC, ja ha reiterat en diverses ocasions que per aprovar aquesta reforma el que s'ha de fer és derogar la del PP. En una conferència a Madrid, el president de la Generalitat, Pere Aragonès va assegurar que és del tot "insuficient". En una entrevista a TVE, el president va assegurar que el seu plantejament era i és la “derogació de les reformes del 2010 i el 2012”, com també prometien el PSOE i Unidas Podemos, però que ara “no estem davant d’aquesta derogació”, sinó davant d’una “reforma de la reforma”. En aquest sentit, Aragonès va assegurar que es tracta d’una “qüestió de continguts”, i que al final el resultat sigui “una millora de les condicions laborals dels treballadors a Catalunya i per extensió a la resta de l’Estat”. Si bé ha dit que l’acord amb els agents socials té el seu “valor”, també ha deixat clar que “qui vota no són els sindicats i la patronal, sinó els diputats”. I els republicans, ha reblat, “estem molt lluny de l’acord”. De les converses que mantinguin dependrà el sentit final del seu vot.