La manifestació multitudinària de cada Primer de Maig, Dia del Treballador, organitzada pels sindicats i les organitzacions de treballadors, es trasllada dels carrers a les xarxes socials a causa del coronavirus. Com ja era d'esperar, enguany no veurem riuades de gent caminant pel centre de les ciutats aplegades en crits de reivindicació pels drets dels treballadors, però com tot, la diada del treballador s'adapta a aquesta nova realitat i, tot i que no hi haurà mobilització als carrers, sí que hi haurà reivindicació telemàtica. Una diada que arriba en plena pandèmia i l'economia a l'UCI

Els principals sindicats de Catalunya, CCOO i UGT, i els que acostumen a ser els grans amfitrions de la diada, encetaran aquest "1 de maig excepcional" amb una xerrada davant l'Hospital del Mar de Barcelona a les 11 del matí, que es podrà veure en directe per TV3. La ubicació no és una casualitat: el Dia del Treballador estarà enfocat als serveis públics i, principalment, al sector de la salut, i serà "un homenatge als treballadors que es juguen la vida per nosaltres", expliquen els sindicats. D'aquesta manera, sota el lema 'Salut, treball i justícia social. La prioritat és la vida', viurem un 1 de maig confinats però igualment reivindicatiu. 

"Aquestes feines imprescindibles les fan persones imprescindibles, però el sistema no ha sabut assegurar materials i sistemes suficients de protecció de la seguretat i salut, i aquesta esdevé la primera denúncia i la primera reivindicació", lamenten els dos sindicats en un manifest conjunt. 

Carrers buits però xarxes plenes

El confinament obliga a passar la diada a casa i deixar els carrers buits, motiu pel qual els sindicats demanen que la reivindicació es porti al terreny de les xarxes socials. "Els missatges que volem donar no ho podrem fer al carrer però els farem moure per tots els mitjans possibles", explicaven els sindicats. I l'agenda del dia també es trasllada a les pantalles. 

Després dels parlaments dels sindicats, a les 13.30 tindrà lloc la manifestació virtual, convocada a tot l'Estat, per commemorar el Primer de Maig. Els participants s'hauran de fer una fotografia i penjar-la a les xarxes socials amb l'etiqueta #JoSocPrimerDeMaig.

A més, a les sis de la tarda hi haurà un concert solidari virtual a través de les dues pàgines web confederals i, a les vuit, es secundarà l'aplaudiment general als empleats dels serveis essencials.

Per la seva banda, la taula sindical de Catalunya –integrada per la CGT, la IAC, COBAS, CNT, COS i SO– ha previst un Primer de Maig "atípic" però "combatiu" davant l'actual crisi "sanitària, econòmica i social".

Més activitats

La Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) juntament amb la Lluita Internacionalista (Ll) havia convocat una manifestació, pensada per a unes 50 persones, a la plaça Sant Jaume de Barcelona que havia de servir per reivindicar la sanitat pública i denunciar "l'escalada de repressió" i "l'atac permanent als drets socials i laborals". Amb tot, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska va prohibir la concentració, una situació que el sindicat ha criticat per "comportar la suspensió de drets fonamentals", com el de reunió o expressió. La IAC ha presentat un recurs contenciós administratiu davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya al·legant una vulneració del dret de reunió i està esperant que es resolgui aquesta petició. 

En paral·lel, la CGT també impulsarà accions a través de les xarxes socials per fer una "defensa ferma i energètica" dels serveis públics, així com una crida per derogar les últimes reformes laborals o la 'llei mordassa'. El sindicat participarà al migdia en un concert on s'ajuntaran actuacions en directes d'artistes del grup Reincidentes o de Boikot. A més, també animen a la gent a "treure altaveus al balcó" a les sis de la tarda i connectar amb una emissió en directe de l'acte conjunt dels sindicats alternatius, on es desmarcaran del "sindicalisme que fa ERTO" i "col·laboracionista amb la patronal".

També ha organitzat activitats per celebrar el Dia Internacional del Treball el sindicat independentista Intersindical-CSC, que s'ha adherit a la plataforma Alcem-nos i a les seves "accions virtuals de reivindicació" sota el lema 'República, Treball i Justícia Social'.

En definitiva, aquest 1 de maig serà diferent però no callat. Un Dia del Treballador des de casa però amb més reivindicació que mai en un moment en què la pandèmia del coronavirus porta la societat i l'economia a l'UCI i la necessitat dels serveis públics i essencials és més vigent que mai.