El grup empresarial català Sorigué ha desenvolupat un paviment fotovoltaic que capta la llum solar i la transforma en energia elèctrica. Es tracta d’una superfície modular que consta d’una placa fotovoltaica recoberta d’un vidre resistent i antilliscant amb aparença de llambordes urbanes sobre les quals es pot caminar i fins i tot circular amb vehicles. El paviment, que està fabricat amb vidre i plàstic reciclat, s’ha desenvolupat seguint criteris de sostenibilitat i es pot integrar a l’espai urbà sense necessitat de crear cap estructura específica.

De moment, el paviment en qüestió encara es troba en fase de prova pilot a la ciutat de Barcelona i està distribuït amb mòduls que ocupen una superfície total de 50 m². Aquesta superfície pot generar 7.560 kWh/any, l’equivalent al consum energètic de tres llars catalanes durant l’any. D’aquesta manera, es genera energia neta i s’estalvien 2.722 kg d’emissions de diòxid de carboni a l’any.

paviment fotovoltaic barcelona sorigué - Empresa

Imatge del paviment desenvolupat per Sorigué instal·lat a la plaça de les Glòries de Barcelona - Departament d'Empresa i Treball

El projecte va destinat sobretot a corporacions municipals i ens locals perquè es pot col·locar a voreres i carrers urbans, però també en edificis i zones residencials. Segons Joan Pons, director d’Innovació de Sorigué, “per desenvolupar aquest paviment hem aprofitat elements que ja existeixen a l’entorn urbà per convertir-los en generadors d’energia, aplicant criteris de sostenibilitat, eficiència energètica i baix impacte ambiental”.

Pons explica que “per desenvolupar aquest paviment hem comptat amb el talent i la creativitat de la startup hongaresa Platio. Aquesta col·laboració ha estat molt enriquidora per a les dues parts i ha generat intercanvi de coneixement, treball en equip i noves sinergies empresarials”.

La companyia catalana, amb seu a Lleida, està treballant en dos projectes més per trobar nous sistemes de generació d’energia elèctrica en paviments, carreteres i altres mescles asfàltiques.

Sorigué és un grup empresarial fundat l’any 1954 especialitzat en el desenvolupament de solucions basades en la innovació per als sectors de la construcció, els serveis, els materials i la tecnologia i enginyeria de l'aigua. El grup compta amb més de 20 societats i 3.800 treballadors en plantilla.

A més, Sorigué serà un dels ponents en la primera edició del Clusters Day del pròxim dimecres, 22 de setembre, una iniciativa organitzada per ACCIÓ on es debatrà sobre la importància que les empreses situïn el valor compartit al centre de la seva estratègia i model de negoci. 

Imatge principal: fotografia de recurs de plaques fotovoltaiques