El nou repunt del dèficit de l'Estat situa el desfasament acumulat fins al setembre en 28.531 milions, equivalent al 2,56% del producte interior brut (PIB), xifra que voreja la previsió del 2,6% del PIB per al conjunt de l'exercici remesa a Brussel·les. D'acord amb les dades del Ministeri d'Hisenda, el dèficit estatal ha augmentat un 20% respecte al mateix període de 2015, una cosa que atribueix a la liquidació del sistema de finançament de les comunitats autònomes corresponent a 2014 realitzat al juliol, que va ser superior al de l'exercici anterior.

Més concretament, aquest element que ja va impactar en l'execució pressupostària del mes passat, té l'efecte contrari en les xifres de les comunitats autònomes, que fins a l'agost (les últimes dades disponibles, ja que es publiquen amb un desfasament d'un mes respecte als de l'Estat) han reduït un 90,6% el seu dèficit, fins als 802 milions, equivalents al 0,07% del PIB en comparació als 8.555 milions gastats el mateix mes de l'anterior any.

En el cas de Catalunya, el dèficit públic s'ha situat en 190 milions, la qual cosa suposa el 0,09% del PIB. Una xifra que implica un descens del 87,67% respecte als 1.541 milions de dèficit registrats l'agost de 2015. Els comptes de dèficit fiscal de les autonomies encara arrosseguen els beneficis de la liquidació de l'actual model de finançament que va suposar al juliol una injecció extraordinària de 7.666 milions per a les autonomies a compte de la liquidació de l'exercici del 2014.

Set comunitats en superàvit i Seguretat Social en dèficit

Fins a l'agost, les dades reflecteixen que set comunitats autònomes han registrat superàvit. Es tracta d'Andalusia, Astúries, les Balears, les Canàries, Galícia, La Rioja i el País Basc. Mientrastant, la Seguretat Social s'ha anotat un dèficit (expressat en termes de caixa i no de comptabilitat nacional com el de l'Estat) de 6.151 milions fins al setembre, la qual cosa suposa un 10,5% més i un 0,55% del PIB. De la mateixa forma, el dèficit de la Seguretat Social en termes de comptabilitat nacional corresponent a agost que és l'últim mes disponible se situa en 6.664 milions, la qual cosa equival al 0,6% del PIB.

En conjunt, el dèficit consolidat de les administracions públiques, excloses les corporacions locals sobre les quals encara no s'han publicat les dades, fins a l'agost, s'ha situat en el 3,3% del PIB, per sota de l'objectiu de tot aquest exercici consensuat amb Brussel·les, del 4,6% del PIB. Un objectiu global que no ha estat encara desglossat per les administracions en espera que es formi Govern o que culmini la reforma de la Llei d'Estabilitat que permetria aprovar aquesta distribució d'objectius a un Executiu en funcions.

El projecte pressupostari per a la CE

El projecte pressupostari remès per l'Executiu central a la Comissió Europea preveu que l'Estat acabi el 2016 amb un dèficit del 2,6%; la Seguretat Social, de l'1,7%, i les administracions territorials, del 0,3%, el que implica que si les comunitats autònomes compleixen amb el 0,7% previst, les entitats locals tindran un superàvit del 0,4%.

Les dades de dèficit de l'Estat fins al setembre reflecteixen, a més de l'impacte de la liquidació del sistema de finançament de les comunitats autònomes, una caiguda tant dels ingressos com de les despeses en aquell període. En matèria d'ingressos, s'han registrat 126.093 milions, un 4,4% menys, l'execució pressupostària observa un descens de la recaptació per impostos, especialment la de l'IRPF, que cau un 7,7%, i la de l'Impost de Societats, que descendeix un 24,9%.

Pel que fa a les despeses, tanca setembre en 154.624 milions, un 0,6% menys, en part per les menors transferències al Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) per finançar les prestacions d'atur, una cosa que Hisenda justifica per "la favorable evolució del mercat laboral". També ha baixat la despesa en interessos, consums intermedis i aportacions per finançar el Pressupost de la Unió Europea, encara que ha augmentat la remuneració d'assalariats per la pujada de la retribució d'empleats públics i la devolució de la meitat de la paga extra de desembre eliminada el 2012.