Més males previsions per a l'economia degut a la pandèmia. L'informe del BBVA sobre la situació a Catalunya preveu que l'economia catalana caigui un 12% aquest 2020, i es recuperi un 7,4% el 2021. Alhora, també preveu una destrucció de 110.000 llocs de treball entre aquest any i el que ve, principalment en els sectors més tocats que "són els més intensius en serveis i en contacte social". 

Així ho ha explicat aquest dijous en roda de premsa telemàtica l'economista en cap per a Espanya i Portugal de BBVA Research, Miguel Cardoso, qui ha revisat a la baixa les seves previsions per a Catalunya per a aquest any a causa de l'impacte de les restriccions sobre la demanda interna, la prolongació de les mesures de confinament per un període superior a l'esperat, una major concentració de la caiguda de la despesa en els béns i serveis domèstics i l'impacte en el sector dels serveis.

Amb tot, una sorpresa: En el cas de Lleida, l'impacte en l'ocupació ha estat menor per la major dependència del sector primari en comparació amb la resta de demarcacions, més vinculades al turisme i a l'hostaleria. Així mateix, l'informe conclou que la caiguda de la despesa s'ha concentrat més en béns fabricats a l'Estat que en les importacions arran del confinament, ja que segons Cardoso ha portat a algunes famílies a renovar electrodomèstics, ordinadors o mobiliari, uns tipus de productes que majoritàriament no es fabriquen a l'Estat.

Aquest seria segons el banc un dels factors que ha contribuït a aquesta revisió, juntament amb el fet que el distanciament social i polítiques de prevenció s'allarguessin més enllà de vuit setmanes; l'elevada dependència del turisme –amb descensos del 90% i 100%, i les revisions a la baixa dels creixements a Espanya i Europa que també impacten en l'economia catalana. 

Recuperació "en anys"

Res de recuperació abans del 2022, "això segur", ha asseverat Cardoso. En aquest sentit ha explicat que a finals de 2021 no s'hauran recuperat els nivells previs a la crisi a Catalunya, si bé ha indicat que la recuperació de la despesa està sent "bastant intensa" actualment. De cara al segon semestre, calcula que la despesa recuperi al voltant de dos terços del que havia perdut i creixi un 20%: "Però no recuperarem el que hem perdut. Trigarem anys amb l'escenari actual i seria molt positiu poder fer-ho ja el 2022".

Amb una flexibilització de les restriccions i l'obertura de negocis, s'afavoriria la recuperació econòmica, que si continués permetria un augment del PIB trimestral de el 8% el tercer trimestre d'aquest any, dos punts per sota de la mitjana espanyola.

BBVA preveu que a l'acabar 2021 el PIB català se situarà encara al voltant del 5% per sota de el nivell assolit el 2019, i per sectors la recuperació del consum continua en l'oci, llar, bellesa i esports. A més, l'elevat pes de les exportacions de béns i, en particular, cap a mercats asiàtics més avançats en el control de la Covid-19 i la recuperació de les seves economies, afavorirà una recuperació més ràpida en els pròxims trimestres, segons el BBVA.

Pel que fa a l'ocupació, la destrucció està sent major entre els joves, i per sectors l'hostaleria i el comerç acumulen el 45% dels ocupats afectats per la crisi.