El PIB de la zona euro va créixer un 0,2% en el tercer trimestre del 2018 respecte a l'anterior, segons les últimes dades de l'oficina estadística de la Unió Europea, l'Euroestat, la pitjor dada dels darrers quatre anys. És a dir, l'increment ha caigut a la meitat, ja que al segon trimestre d'enguany el creixement va ser del 0,4%. Amb aquestes darreres dades es consolida la tendència d'alentiment de l'economia de l'euro del darrer any. En aquest sentit, el creixement interanual del tercer trimestre del 2018 ha sigut de l'1,7% mentre que al mateix període del 2017 era del 2,8%.

En el conjunt de la Unió Europea (UEM), el creixement del PIB en el tercer trimestre es va moderar al 0,3% des del 0,5% observat entre abril i juny, registrant així l'expansió més feble des de mitjans de 2016, mentre que el creixement interanual del tercer trimestre va ser del 1,9%, dues dècimes menys que en el trimestre precedent.

Els factors de la desacceleració

Un dels factors que ha llastat el creixement de la zona euro i la UE en el tercer trimestre va ser l'estancament de l'economia italiana, la tercera major de l'euro, que entre juliol i setembre, el primer trimestre complet sota el Govern de coalició entre Lliga i 'M5S', va registrar el seu pitjor dada d'expansió des del final de 2014.

Per contra, segons les dades publicades per l'institut francès d'estadística, Insee, el PIB de França, la segona economia de l'euro, va créixer en el tercer trimestre un 0,4% respecte al trimestre anterior, quan la seva expansió havia estat del 0 , 2%.

En la seva última compareixença davant la premsa, el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, va admetre que les últimes dades mostren una evolució de l'economia de la zona euro "una mica més feble del que s'esperava", tot i que el president del BCE va expressar la seva confiança en què únicament es tracti d ' "un impuls més feble, no d'un retrocés", assenyalant que els membres del Consell van coincidir a assenyalar que els riscos per a l'economia "estan equilibrats".

"Encara factors extraordinaris han influït en la xifra, no sembla que el ritme de creixement vagi a tornar aviat a les taxes anteriors", ha assenyalat l'economista en cap per a la zona euro d'ING, Bert Colijn, que considera el més preocupant l'estancament de Itàlia per primera vegada en quatre anys. "Amb unes discussions sobre pressupostos ja tenses entre Roma i Brussel·les, aquest estancament només se sumarà a les preocupacions", ha declarat l'expert, apostant per un creixement del 0,3% en el quart trimestre, fet que no suposa una gran recuperació respecte de la brusca ralentització experimentada entre juliol i setembre.