L'Estat espanyol va tancar el 2020 amb un dèficit públic del 10,09% del PIB, la xifra més alta des de l'última dècada, en plena crisi econòmica. Aquest increment es dona a causa de la major despesa econòmica per intentar fer front a la pandèmia de la Covid-19. Aquesta despesa econòmica va ser de 113.172 milions d'euros durant l'últim any, que suposa un increment de 77.557 milions respecta el 2019. Si incloem la Sareb, el dèficit públic pujar fins al 10,97% del PIB.

Aquestes dades les ha donat la ministra d'Hisenda del govern espanyol, María Jesús Montero, que ha presentat les dades d'execució pressupostària de l'últim any, un exercici marcat per l'augment de la despesa i la reducció dels ingressos. Cal apuntar que el dèficit de l'Estat espanyol s'ha situat més d'un punt per sota de l'estimació del mateix govern espanyol (11,3%) i el dels màxims organismes internacionals com la Comissió Europea (12,2%) o l'FMI (11,7%).

La ministra ha xifrat la despesa pública de la pandèmia en 44.907 milions, que ha estat assumida principalment per l'Estat amb 40.443 milions d'euros. Aquesta despesa ha anat destinada a la compra de material sanitari (1.197 milions), a transferències a les Comunitats Autònomes i també a transferències a la Seguretat Social (22.357 milions d'euros).

El repartiment d'aquests 44.907 milions de despesa ha estat de 21.520 per als ERTO, incapacitat temporal i cessament d'activitat, 8.284 milions per a despeses Covid i sociosanitaris en les comunitats autònomes, 7.791 milions per a exoneracions dels ERTO i autònoms i 7.312 milions per a la resta.

Si dividim el dèficit en quatre subsectors, el del govern espanyol va pujar fins al 7,49%, el de la Seguretat Social va ser del 2,65%, el de les Comunitats Autònomes del 0,21%, mentre que les administracions locals van aconseguir un superhàbit del 0,26%. 

Com a conclusions d'aquest enorme augment del dèficit, el govern espanyol, argumenta que es dona més per l'augment de la despesa pública que per una reducció dels ingressos. A més afegeixen que des de l'executiu central també s'ha blindat la sanitat, l'educació i la protecció social amb les transferències a les Comunitats Autònomes.

Augment de la despesa

En concret, durant el 2020 es va produir un augment de la despesa en 53.070 milions d'euros respecte a 2019. D'aquest augment de la despesa, el 85% d'aquesta xifra correspon a mesures adoptades per a mitigar els efectes de la pandèmia, com per exemple els ERTO. D'aquestes despeses, 9 de cada 10 euros, segons el Ministeri, han anat destinats a lluitar contra les conseqüències econòmiques de la pandèmia.

Pel que fa als ingressos, ha caigut amb relació a fa un any, concretament Espanya ha ingressat 24.487 milions menys que en l'exercici anterior. Això suposa una caiguda del 5% i ha provocat que s'hagi registrat un descens de la recaptació fiscal en 21.674 milions d'euros, un 7,8% menys.

Els impostos indirectes han caigut un 11%, com per exemple l'IVA, i els directes, un 3%. En canvi, les cotitzacions socials han crescut un 0,8%. Si ens centrem en els impostos, l'IRPF és l'únic que ha portat una major recaptació que l'any passat, ja que, segons Montoro, perquè ajudes com els ERTO van aconseguir no destruir llocs de treball. Els altres impostos, com el de societats (-33,2%) o l'IVA (-11,5%), han recaptat molt menys que l'any passat. 

Catalunya tanca amb un dèficit del 0,35%

Per la seva part, Catalunya va tancar 2020 amb un dèficit del 0,35% del PIB, xifra que supera per dues dècimes el límit que va marcar l'Estat. Ara bé, aquestes xifres suposen una millora de dues dècimes respecte al 2019 (0,62%), tot això amb la crisi de la Covid pel mig, que va provocar que l'economia catalana es desplomés l'any passat.

Malgrat que la crisi de la Covid va provocar que la Generalitat es veiés obligada a realitzar la despesa no financera més gran de la història, amb un total de 32.151 milions d'euros, un augment del 19% respecte al 2019. Aquest fet s'explica gràcies a la transferència de recursos estatals dels fons Covid-19 i pels ajustos comptables realitzats pel Govern autoritzats per la Intervenció General de l'Administració de l'Estat (IGAE).

La Generalitat estima que el dèficit del sector públic administratiu va ser de 1.870 milions el 2020, equivalent al 0,92% del seu PIB, i estima que, restant aquests efectes extraordinaris, el desajustament hauria estat del 0,7% del PIB.