El govern espanyol no descarta allargar la condició de 'força major' per aquells sectors que ho necessitin o que siguin els més afectats per la crisi del coronavirus, més enllà de l'estat d'alarma, i conseqüentment allargar-ne els beneficis dels ERTO d'aquest tipus. Així ho ha explicat la ministra de Treball, Yolanda Díaz, durant una conferència amb la patronal Pimec, en què els diversos sectors han tingut l'oportunitat de fer-li preguntes sectorials. 

Els sectors més tocats, segons ha apuntat la ministra, són principalment el comerç, el turisme, l'hostaleria i la cultura; uns sectors que abunden en el teixit empresarial català. Tot i que segons ha explicat la ministra, aquesta mesura encara l'ha d'aprovar el govern espanyol i parlar-se amb els agents socials, Díaz assevera que "el nostre equip treballa perquè aquests sectors continuïn en força major, de manera que s'haurien de mantenir les mesures excepcionals per evitar que moltes empreses tanquin". A més, ha recordat que aquests sectors donen feina a uns cinc milions de treballadors a tot Espanya i "no deixarem a ningú enrere". 

Per aquest motiu, segons Díaz, les mesures impulsades pel govern espanyol per facilitar la tramitació dels ERTO causats "s'haurien de mantenir" més enllà de l'estat d'alarma. Alhora també ha exposat que estan "treballant en sortides tècniques" per a aquests sectors, malgrat que no ha concretat més en què poden consistir.

Ha reiterat, com ja ha explicat moltes altres vegades, que "els ERTO serveixen per no destruir ocupació", pel que ha considerat que "són clau per a aquesta crisi". 

Catalunya, la que té més ERTO

Díaz ha assenyalat que el govern espanyol destinarà aproximadament 1.100 milions d'euros al pagament dels ERTO que s'han registrat només a Catalunya, com ja va avançar dilluns. Precisament perquè els sectors més tocats per aquesta crisi són els autònoms i les pimes del sector serveis i de la construcció, justament el tipus que conforma gran part del teixit empresarial català, és a Catalunya on s'han registrat un major nombre d'ERTO. 

La xifra anunciada per Díaz es desglossa en uns 820 milions d'euros per cobrir les prestacions als treballadors afectats i en 280 milions per pagar les cotitzacions socials de les que les empreses estan exonerades.

Amb tot, aquest és un càlcul aproximat de quants diners públics es dedicarà als ERTO a Catalunya, però pot variar segons la xifra final d'expedients temporals que es registrin davant del Departament de Treball de la Generalitat. Fins a la data, a Catalunya s'han presentat més de 85.000 ERTO que afecten a més de 625.000 treballadors. 

D'altra banda, pel que fa al permís retribuit i les peticions de les patronals per tal que sigui l'Estat qui pagui aquestes nòmines i no les empreses, la ministra ha explicat que "no té sentit que el pagui l’Estat, perquè després el treballador retornarà les hores que no ha fet. Es parlava molt del model danès i això és el model danès", ha asseverat.

Finalment, la ministra, a més de contestar les preguntes específiques de cada sector, ha explicat que "hem pres mesures en condicions molt deficients però rellevants en termes de liquiditat. És cert que la primera línia d’avals es va acabar molt ràpid, però ho anirem reposant mica en mica perquè sabem que sense liquiditat no anirem enlloc". I, per acabar, ha recordat que "no deixarem ningú enrere, a diferència de la crisi del 2008". "No estem fent ideologia, estem procurant de sortir tant bé com poguem d’aquesta crisi".