Tercera vegada en vuit dies que la borsa nord-americana es veu obligada a paralitzar operacions per frenar les caigudes pel coronavirus. Wall Street va obrir aquest dilluns amb fortes pèrdues i el Dow Jones d'Industrials, el seu principal indicador, queia un 9,71% abans que es paralitzessin les operacions durant quinze minuts amb l'activació d'un mecanisme de protecció contra la volatilitat.

En els primers minuts de negociació a la Borsa de Nova York, el Dow Jones retrocedia uns 2.250 punts, fins a aproximadament 20.935 punts, mentre el selectiu S&P 500 perdia un 8,14 % i l'índex compost del mercat tecnològic Nasdaq es deixava un 6,12 %.

Posteriorment, tots els indicadors queien per sobre de l'11 %, una jornada així de fortes caigudes en la que s'evidencia la desconfiança dels inversors davant de la situació actual per la pandèmia del coronavirus i els seus efectes econòmics. Tant a Nova York com en altres grans places internacionals el pànic dominava el mercat malgrat que la Reserva Federal (Fed) dels EUA va anunciar diumenge el seu paquet d'estímul monetari més gran des de la crisi financera de 2008, amb una retallada de tipus d'interès fins a gairebé 0 % i una injecció de liquiditat de 700.000 milions de dòlars.

A la Borsa de Nova York hi ha un sistema de tancament automàtic que s'aplica tant a valors individuals com a índexs de mercat. A l'índex S&P 500 succeeix si cau un 7 % per sota del seu tancament anterior, i això es coneix com una disminució de Nivell 1. Una disminució del Nivell 2 es refereix a una caiguda del 13 %, mentre que una disminució del Nivell 3 es refereix a una caiguda del 20%.

Els tancaments automàtics de nivell 1 o 2 detenen el comerç en tots els intercanvis durant 15 minuts, excepte si passa 35 minuts abans de la clausura definitiva. Els tancaments de nivell 3 aturen el comerç per la resta del dia de negociació.

Si bé les accions del banc central dels Estats Units poden ajudar a facilitar el funcionament dels mercats, molts analistes van dir que en última instància voldrien veure que els casos de coronavirus assolissin el seu punt màxim i caiguessin als EUA abans que fos segur assumir riscos i comprar accions novament.

La Fed va reduir els tipus al seu nivell més baix des de 2015. El president Donald Trump va dir que estava "molt content" amb l'anunci i va agregar: "Crec que la gent als mercats hauria d'estar molt emocionada".

"Això, juntament amb un important paquet fiscal, hauria d'ajudar a esmorteir el desavantatge econòmic de l'efecte del virus en l'activitat econòmica", va dir Quincy Krosby, estrateg en cap de mercat de Prudential Financial. "Serà positiu, però el mercat està a mercè del virus i de si les polítiques de contenció funcionen".