Mesures més concretes per pal·liar la crisi del coronavirus. El govern espanyol imposarà a la banca una moratòria en el pagament de les hipoteques per a totes aquelles famílies vulnerables que es puguin veure afectades per la crisi del coronavirus, segons ha avançat La Sexta i confirmen fonts del govern espanyol. La mesura inclou també la prohibició de tallar subministraments bàsics com l'aigua, la llum o el gas. 

La mesura, en el marc d’un decret més ampli, s’aprovarà aquest dimarts durant la reunió ordinària del Consell de Ministres, que encara continua i es preveu “llarga i densa”, segons fonts de La Moncloa. De fet, degut a les discrepàncies entre el PSOE i Unidas Podemos, el reial decret de mesures econòmiques per fer front al coronavirus no va poder ser aprovat dissabte passat. Com a conseqüència del context de crisi sanitària, el govern espanyol està reunit de forma virtual per primera vegada a la història.

Amb aquesta decisió, el govern espanyol emul·la la mesura implementada a Itàlia, el principal epicentre de la pandèmia a Europa, tot i les reticències del sector bancari a aquesta decisió. 

A més, està previst que el Consell de Ministres aprovi també una sèrie d'ajudes per a petites i mitjanes empreses i autònoms que hagin vist interrompuda o afectada la seva activitat. Es preveu que s'aprovin ajornaments i fraccionaments dels seus pagaments i deutes amb Hisenda per uns quants mesos sense interessos. 

Evitar acomiadaments

El degoteig d'empreses que han presentat ERO temporals i acomiadaments als treballadors per les dificultats que està causant la crisi sanitària obliga al govern espanyol a prendre decisions. En aquest paquet de mesures econòmiques inclourà amb gran probabilitat l'agilització per a presentar ERO temporals, tal com han reclamat repetidament les principals patronals espanyoles. D'aquesta manera, seria l'Estat qui abonaria els sous i les cotitzacions, alhora, també, de les prestacions d'atur.