Com era d'esperar, la manifestació multitudinària de cada Primer de Maig, dia del treballador, organitzada pels sindicats i les organitzacions de treballadors, no podrà produir-se a causa del coronavirus. Enguany no veurem riuades de gent caminant pel centre de les ciutats aplegades en crits de reivindicació pels drets dels treballadors, però com tot, la diada del treballador s'adapta a aquesta nova realitat i, tot i que no hi haurà mobilització als carrers, sí que hi haurà reivindicació.

Els principals sindicats de Catalunya, CCOO i UGT, han explicat el nou format d'aquest "1 de maig excepcional", que estarà enfocat a la salut i serà "un homenatge als treballadors que es juguen la vida per nosaltres", expliquen. D'aquesta manera, el lema d'aquest dia del treballador serà 'Salut, treball i justícia social. La prioritat és la vida'. 

Segons han explicat els secretaris generals de les dues organitzacions sindicals, Javier Pacheco (CCOO) i Camil Ros (UGT), "aquest Primer de maig no hi haurà manifestació al carrer, però és tan important com qualsevol altre any". Així, "les reivindicacions les farem per tots els mitjans que puguem i enviarem missatges que han de ser molt clars".

Tot i que encara queden serrells per tancar, els dos líders sindicals han assegurat que el divendres 1 de maig "les dues organitzacions farem una compareixença pública des de l'Hospital del Mar a les 11 del matí per a totes aquelles persones que han estat al peu del canó aquests dies". Entre altres activitats, totes de manera telemàtica, a les sis de la tarda es farà un concert a nivell estatal per tancar la jornada. 

La salut, el punt de mira

En paraules de Camil Ros, "aquest Primer de Maig no hauria d'haver estat aquest l'eslògan, hauríem d'haver estat celebrant la derogació parcial de la reforma laboral i reclamant-ne la derogació completa", ha recordat. Amb tot, però, "en aquests moments està clar que la salut i el treball és el que hem de vetllar aquests dies".

En aquest sentit, Pacheco ha asseverat que "aquest Primer de maig és un homenatge a totes les persones que estan a la zona 0 d'aquesta crisi", i que cal posar en valor que "no emmalalteixen igual els pobres que els rics, no viuen igual el confinament els pobres que els rics i és molt injust".

Segons els sindicats, doncs, "l'objectiu de salut i treball en un marc de justícia social en què ningú en pot quedar fora és indispensable i són els principis d'aquest 1 de maig", i "el nostre objectiu principal en aquests moments és salvar vides i salvar llocs de treball".