L'índex borsari espanyol, l'Ibex 35, ha aconseguit tancar la setmana en positiu després d'haver patit ahir la pitjor sessió de la seva història, amb una caiguda del 14,06% davant el nerviosisme per les conseqüències econòmiques del coronavirus Covid-19 i la por que les mesures dels bancs centrals no siguin efectives. D'aquesta manera, l'Ibex ha tancat la sessió amb un creixement del 3%, amb 6.590 punts. 

La proclamació de l'Estat d'alarma per part del president espanyol, Pedro Sánchez, ha afectat de manera relativa la borsa espanyola, que, després de les paraules de Sánchez, ha seguit creixent a nivells entre el 5% i el 6%, tot i que ha perdut els 7.000 punts als que havia arribat unes hores abans. Mitja hora abans del tancament, però, el creixement ha disminuït fins l'1,6%, mantenint una tendència a alcista. 

De fet, el migdia d'aquest divendres, l'índex estava creixent al ritme del 9,6% i havia recuperat els 7.000 punts perduts en la jornada negra. Només en l'obertura, ja ha rebotat un 5,9%, fins als 6.722 punts. Al cap d'una hora d'haver obert ha reduït l'augment fins al 3,5%, que al migdia ha tornat a pujar. 

En aquest divendres marcat per la prohibició de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) de les vendes a curt de les accions que més van caure el dia abans, el principal indicador de la borsa espanyola, aconsegueix mantenir el verd. Tot i la pujada d'avui, l'índex suma unes pèrdues del 19,7% en l'acumulat de la setmana negra. 

Les borses europees, a l'alça 

La tendència de l'índex espanyol s'ha generalitzat a les borses europees, que han obert avui amb guanys i se situen entre l'1,5% i el 5%, després de les pèrdues històriques registrades en la sessió de dijous, en què fins i tot Wall Street va caure un 10%, el descens més important des del "crash" de 1987.

A l'obertura, l'Ibex 35 liderava els avenços al guanyar el 4,76%, mentre que Milà rebotava un 3,06%; Londres un 2,29%; París un 1,79% i Frankfurt un 1,5%. Les places europees compensaven d'aquesta manera part de les caigudes de dijous, que es van aguditzar després que el Banc Central Europeu (BCE) presentés un paquet de mesures per fer front a les conseqüències econòmiques derivades de l'expansió del coronavirus. A més, la decisió del president dels Estats Units Donald Trump de prohibir tots els vols d'Europa als EUA va fer més insostenible la crisi. 

La cotització de l'euro se situava a l'obertura en 1,12 dòlars i el barril de petroli Brent es canviava a 34,3 dòlars, amb una pujada superior a el 3%.