Els ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea han estat incapaços d'aconseguir un acord sobre noves mesures per pal·liar l'impacte econòmic del coronavirus després de més de setze hores de negociació, per la qual cosa reprendran la negociació demà per aconseguir un consens.

"Després de 16 hores de debats estem a prop d'un acord, però encara no el tenim. Hem suspès l'Eurogrup i continuarem demà, dijous", va anunciar el president de l'Eurogrup, Mário Centeno, a la xarxa social Twitter en acabar una trobada que va començar dimarts a les 16.00 hores i es va prolongar tota la nit.

"El meu objectiu continua sent el mateix: una xarxa forta per a la UE contra els efectes de la Covid-19 per protegir treballadors, empreses i països i comprometre's a un abundant pla de recuperació", ha afegit el portuguès. En conseqüència, ha estat cancel·lada la roda de premsa prevista per a les 10.00 del matí.

La reunió es reprendrà dijous

La reunió es reprendrà dijous, just el dia en què es compleix el termini que els caps d'Estat i de Govern van donar als seus ministres per trobar una resposta fiscal comuna als efectes de la pandèmia sobre les economies europees.

El ministre de Finances francès, Bruno Le Maire, ha demanat també a Twitter que tots els Estats membres estiguin "a l'altura dels desafiaments excepcionals" en la pròxima cita per "aconseguir un acord ambiciós" en un missatge que comparteix amb el seu col·lega alemany, Olaf Scholz.

"En aquest difícil moment hem d'estar junts. Per tant, juntament amb Le Maire, demano als països de l'eurozona que no es neguin a resoldre les qüestions complicades i permetin un bon compromís per als ciutadans", ha expressat Scholz.

Com ja va succeir en aquella cimera de líders de fa dues setmanes, l'activació del fons de rescat (el Mecanisme Europeu d'Estabilitat, MEDE) i l'emissió de deute conjunt han estat els dos aspectes que han provocat la profunda divisió entre el nord i el sud d'Europa.

A la trobada va arribar un paquet de mesures d'emergència que activarien mig bilió d'euros en préstecs a través del MEDE (240.000 milions), el Banc Europeu d'Inversions (200.000 milions) i el fons contra l'atur proposat per la Comissió Europea (100.000 milions).

Tanmateix, Roma continua pensant que el MEDE no és una eina adequada per a la situació i rebutja que les línies de crèdit preventiu d'aquest instrument estiguin en tot cas vinculades a algun tipus de condicionalitat.

Xoc Itàlia-Països Baixos

La posició italiana xoca frontalment amb la dels Països Baixos, que pretén que el MEDE sigui la principal línia de defensa en la crisi i a més vol imposar algunes condicions per accedir als crèdits del fons de rescat.

A més del debat sobre el paper del MEDE, el nord i el sud del bloc mantenen la seva disputa sobre el disseny del pla de recuperació econòmica a mitjà termini. Espanya, Itàlia i França advoquen per la posada en marxa d'un mecanisme que pugui finançar-se als mercats a través de deute europeu mutualitzat, una cosa que rebutgen els Països Baixos, Alemanya, Finlàndia o Àustria.