Espanya podrà utilitzar 4.145 milions d'euros dels 37.000 milions que destinarà la Unió Europea (UE) a inversions per pal·liar l'efecte de la pandèmia de coronavirus sobre les petites i mitjanes empreses, l'ocupació i el sistema sanitari. Així es recull en la iniciativa presentada aquest divendres per la Comissió Europea i que ara ha de rebre el vistiplau dels països comunitaris i el Parlament Europeu, una llum verda que Brussel·les espera arribi, a tot tardar, en les properes dues setmanes.

El pla preveu que els Estats europeus puguin utilitzar 8.000 milions d'euros que ja han rebut en fons estructurals però que, en no haver estat utilitzats, en condicions normals haurien de tornar a Brussel·les el maig o el juny. Aquests diners, que els Estats rebrien en subvencions en efectiu, podran utilitzar-se per complementar uns altres 29.000 milions d'euros del pressupost europeu, amb la qual cosa l'import total seria de 37.000 milions d'euros.

En el cas espanyol, els fons estructurals no utilitzats ascendeixen a 1.161 milions d'euros, la qual cosa permetria desbloquejar uns altres 2.984 milions del pressupost de cohesió, elevant la suma disponible a 4.145 milions. Els Estats podran utilitzar els diners per a despeses en el sistema sanitari de qualsevol part del seu territori, per recolzar a les pimes, per exemple amb avals, o per sostenir l'ocupació, on una opció serien els "esquemes a curt termini" pels quals es permet als empleats treballar menys hores i rebre compensació.

A més, aquests fons podran utilitzar-se per finançar despeses efectuades des del passat 1 de febrer i es facilitarà la transferència dels diners entre diferents prioritats previstes per les normes d'ajuts estructurals per dirigir-lo a les necessitats més urgents, segons va explicar l'Executiu comunitari. Brussel·les va insistir que urgeix que el Consell i l'Eurocambra aprovin com més aviat millor aquest esquema ja que la reacció a l'epidèmia s'ha de donar en qüestió de setmanes, i no mesos, per evitar que l'efecte econòmic es prolongui.

"El temps és crucial per evitar que el xoc temporal es converteixi en permanent", va dir el director general de Pressupostos de la Comissió, Gert Jan Koopman, després que Brussel·les hagi reconegut avui que la crisi podria portar a la UE a la recessió aquest any. Koopman va subratllar que l'Executiu comunitari està dedicant tots els fons estructurals que queden de l'actual marc pressupostari (2014-2020) a aquest repte i que, de moment, els Estats no han aconseguit aprovar el nou marc financer 2021-2027.

"No sabem com durarà la crisi del coronavirus, i tenim una crisi migratòria. Això subratlla la necessitat d'acordar ràpid un marc financer plurianual i el valor afegit del pressupost de la UE", va afirmar. La comissió de Política Regional a l'Eurocambra ja ha anunciat que vol concloure el més ràpid possible el seu examen de la proposta.