La fase 0 de la desescalada s'ha posat en marxa avui amb poc èxit entre els comerços que, tot i tenir permís per tornar a apujar la persiana després de dos mesos sencers de no fer-ho, molts han optat per seguir tancats. Segons xifres de PimeComerç a les quals ha tingut accés ElNacional.cat, a Barcelona només han obert un 25% dels comerços, una xifra que augmenta fins el 35% en el conjunt de Catalunya, però que segons el seu president, Àlex Goñi, són unes dades "irrisòries" i que "si el govern espanyol no canvia o flexibilitza les normes, serà complicat que molts sobrevisquin". 

Segons les dades de PimeComerç, actualitzades amb les xifres de tot el matí i el migdia, el sector que millor ha viscut la reobertura han estat les perruqueries: el 80% d'elles han pogut obrir. Segons Goñi, això es deu al fet que "són un sector que juguen amb avantatge, primer perquè de normal ja treballen amb cita prèvia i segon perquè han tingut temps de fer una adequació com cal". També les ferreteries, per exemple, el 90% han pogut obrir, i el comerç de l'alimentació "ja anava tot sol". 

Alhora, però, els més perjudicats són, "sens dubte", els bars i restaurants. Només han pogut obrir a la vora d'un 2%, aquells que ja tenien adaptada la cuina per emportar o que han trobat la manera de fer menjar take away. De fet, segons el pla de Pedro Sánchez, els bars i restaurants podran obrir en la fase 1 del confinament només la terrassa i al 50% del seu aforament, cosa que ha estat molt criticat per part del sector. Ara per ara, però, només poden oferir el seu servei per emportar.

Crítiques al govern espanyol

Goñi critica que "ningú ha ajudat el comerç, cap administració ha donat un cop de mà i ens ho hem de fer tot sols, també les adaptacions i les noves instal·lacions per seguir la normativa del coronavirus, també ho hem de pagar tot els comerciants". Amb això referim a les mampares o a les noves necessitats de neteja. 

"Tenim un govern que quan ha hagut d'ajudar a altres sectors no ha tingut inconvenients", diu Goñi, "però en canvi el petit comerç, que suposa el 16% del PIB de Catalunya, es veu que per a Madrid aquest 16% de Catalunya no té importància", es queixa el president de PimeComerç.