El paquet de mesures econòmiques que va anunciar ahir el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per fer front a la crisi del coronavirus ha deixat molts dubtes entre l'empresariat. Les principals crítiques són "la falta de concreció" en molta àmbits i també la "manca de contundència", que comparat amb altres països deixa molt a desitjar. El president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell, considera que "falta concreció en diversos aspectes" i reclama també "un pacte social com a Dinamarca" pels ERTO.
D'entrada, segons la Cambra, caldria aprofundir en els ajuts reals que Sánchez va anunciar als autònoms, ja que aixeca molts dubtes. També caldria esmentar "els mecanismes per fer arribar la liquiditat" que el govern espanyol va assegurar a les pimes i autònoms a través d'una línia d'aval de 100.000 milions d'euros, ja que no queda clar com i quan es rebran.
Alhora, segons Canadell, faltaria impulsar mesures més concretes sobretot pel que fa als sectors que s'estan veient més afectats per la crisi de la pandèmia, com són el turisme, el comerç, les aerolínies, la restauració...
Finalment, Canadell es pregunta: "Quines exigències hi haurà amb els bancs perquè es canalitzin els crèdits sense problemes?" Molts dubtes i poca concreció.
El model danès i els ERTO
El paquet de mesures econòmiques de Sánchez inclou també l'agilització per a presentar ERO temporals (ERTO), tal com han reclamat repetidament les principals patronals espanyoles. D'aquesta manera, serà l'Estat qui aboni els sous i les cotitzacions, i també les prestacions d'atur. Es tracta d'una mesura per evitar acomiadaments definitius. En paraules de Sánchez, demana a les empreses que "no acomiadeu els treballadors perquè aquesta crisi és temporal".
Però no tothom veu positiva aquesta mesura. Hi ha altres països que han enfocat el problema a través d'un pacte social, com és el cas de Dinamarca, que ha arribat a un acord entre el govern, les empreses i els treballadors per sufragar els salaris d'aquells que no podran fer la seva feina. Canadell reclama un pacte social d'aquestes característiques, alhora que considera que que "també falten mesures per a les micros i petites com la suspensió del pagament de factures de lloguer, llum, aigua..." com han fet en altres països com ara França.
El danès és també l'exemple que pren l'economista Xavier Sala-i-Martín per donar una idea de com es podria fer: el 75% del salari el paga l'estat, el 25% les empreses i els treballadors sacrifiquen cinc dies de vacances. A canvi, les empreses es comprometen a no acomiadar ningú i tothom podrà reprendre el seu lloc de feina quan acabi la pandèmia.