El coronavirus enfons fortament l'economia espanyola, que va retrocedir un 5,2% el primer trimestre,la major caiguda trimestral registrada en la sèrie històrica de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que arrenca el 1970. Fins ara, la major caiguda trimestral del PIB era la del primer trimestre del 2009 (-2,6%).

En els tres trimestres precedents (segon, tercer i quart trimestre del 2029), l'economia espanyola estava creixent a taxes del 0,4%. La caiguda d'aquest trimestre supera les estimacions que havia realitzat el Banc d'Espanya, que havia previst una caiguda del 4,7%, això sí, amb "moltes dosis de cautela", ja que aquest càlcul es basava en suposar una proporció determinada de descens d'activitat en algunes branques.

En taxa interanual, el PIB del primer trimestre es va contraure un 4,1%, enfront del repunt de l'1,8% del trimestre anterior. En aquest cas, no s'ha superat el major retrocés comptabilitzat fins ara, el de el segon trimestre del 2009, quan l'economia espanyola es va contraure un 4,4% interanual.

La contribució de la demanda nacional a la variació interanual del PIB és de -4,3 punts, 5,6 punts inferior a la de el quart trimestre. Per la seva banda, la demanda externa presenta una aportació de 0,2 punts, tres dècimes inferior a la del trimestre passat.

Els llocs de treball equivalents a temps complet, definits com el nombre d'hores treballades entre la jornada mitjana realitzada en llocs de treball a temps complet, disminueixen un 1,9% respecte a el trimestre anterior. Aquesta variació és 2,8 punts inferior a la de el quart trimestre i s'explica, segons l'INE, per l'efecte combinat de la variació de les hores treballades i la reducció de la jornada mitjana en llocs de treball a temps complet (-3, 1%).

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat