La borsa espanyola ha pujat avui un 1,71%, impulsada pel nou programa d'ajuts de la Reserva Federal dels EUA (Fed) pel coronavirus i per la possibilitat d'un acord per reduir la producció de petroli, de manera que acumula un ascens del 7,43% en el conjunt de la setmana, l'increment setmanal més gran des de principi d'any.

Tot i que encara resten a l'espera dels resultats de la reunió de l'Eurogrup, que ha començat aquesta tarda, ha pesat menys la mala dada d'atur als EUA, tot i que en tres setmanes han perdut la feina gairebé 17 milions de persones. La setmana borsària acaba avui, ja que Divendres Sant la borsa no obre. 

Pendents de l'Eurogrup

De fet, l'Ibex ja ha obert aquest dijous en verd, amb una alça de l'1,40% i ha recuperat els 7.000 punts (7.050,10), a l'espera que l'Eurogrup aprovi noves mesures per fer front al coronavirus, i que l'OPEP i altres grans productors de cru acordin una gran retallada de l'oferta. 

D'aquesta manera, els inversors es mantenen esperançats d'un possible acord en una Europa dividida. De fet, la reunió de l'Eurogrup de dimarts va finalitzar ahir dimecres sense acord, després de més de 16 hores de reunió telemàtica. Una reunió que va evidenciar la divisió entre els països del Nord i el Sud d'Europa pel que fa a l'activació dels fons de rescats (el Mecanisme Europeu d'Estabilitat, MEDE) i l'emissió de deute conjunt. Tot i la forta divisió que hi ha entre els estats europeus, la sessió es reprendrà avui dijous i el govern espanyol confia que s'arribarà a un acord. 

De fet, així ho verbalitzava ahir la vicepresidenta i ministra d'Afers Econòmics del govern espanyol, Nadia Calviño, en un discurs en què pressionava Europa pels eurobons i asseverava que "els ciutadans no es mereixen i no entendrien que no hi hagi un acord". Alhora, deia, "és molt important que aquesta crisi sanitària no es converteixi en una crisi financera". "És fonamental comptar amb una resposta europea".

En aquest context, les borses europees han obert la jornada amb remuntades superiors a l'1,7% per a Frankfurt i París i un augment proper al 3% per la Borsa de Londres.

Així mateix, el preu del barril de qualitat Brent, de referència a Europa, iniciava la jornada d'aquest dimecres a l'alça fins a situar-se en els 33,8 dòlars, mentre que el West Texas Intermediate (WTI), referència per als Estats Units, cotitzava al voltant als 26,5 dòlars després de disparar-se més d'un 5,6%.

Per la seva banda, la prima de risc espanyola se situava en 114,6 punts bàsics, amb l'interès exigit al bo a deu anys en el 0,84%.