L'economista Santiago Niño Becerra ha llançat una sèrie de consells per a les persones que tinguin algun estalvi, després que els governs de la UE hagin decidit impulsar el consum.

"Els meus suggeriments: si tenen estalvis (no és veritat que tothom hagi estalviat), 1) mantinguin una quantitat per a imprevistos, 2) pensin en possibles futures despeses, 3) pensin si necessiten el que la publicitat els diu que comprin o consumeixin", ha indicat Niño Becerra. 

Niño Becerra

L'economista ha fet al·lusió a una notícia del diari El País que diu que la UE confia en un 'boom' econòmic gràcies a l'estalvi de les famílies durant la pandèmia de la covid. "Els governs volen incentivar la despesa de les llars, que han acumulat 600.000 milions d'euros extres per les restriccions sanitàries", assegura.

Segons el diari, les previsions més recents de la Comissió Europea, publicades al juliol, assenyalen el repunt del consum com una de les causes del possible rebot econòmic en gairebé tots els països de la UE. A Alemanya, on l'excés d'estalvi des de l'inici de la pandèmia rondaria els 160.000 milions segons els càlculs de Deutsche Bank, les previsions de la Comissió apunten que en el tercer trimestre d'aquest any "s'espera una vigorosa recuperació del consum privat alimentada per l'augment dels ingressos de les famílies, que es beneficia del manteniment de les polítiques de suport, i el desemborsament dels estalvis acumulats".

El banc central d'Alemanya, el Bundesbank, també assenyalava en un informe recent que "a mesura que el programa de vacunació avança i les mesures de contenció s'eliminen, és probable que l'estalvi per motius de la pandèmia perdi de seguida significat. El consum privat veurà a continuació un fort creixement inicial i l'estalvi caurà ràpidament".

A França, la majoria dels centres d'anàlisi consultats pel OFCE (l'organisme independent de revisió dels comptes públics) per fer el seu panorama econòmic de 2021-2022 han assenyalat que la mobilització de l'estalvi acumulat és possible. Alguns apunten a la introducció d'incentius o crèdits fiscals lligats a certes inversions o adquisicions. D'altres, a una baixada d'impostos per ampliar el marge de maniobra de llars i empreses.

Segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), la taxa d'estalvi de les llars espanyoles es va disparar fins al 31,1% de la seva renda disponible en el segon trimestre de 2020, el màxim de la sèrie històrica.

Una xifra superior al de la resta de països de la Unió Europea que, tanmateix, no està tenint un reflex en una rendibilitat més gran. La major part d'aquests diners s'estan destinant per a imprevistos, ja que bona part dels saldos es mantenen ara en liquiditat. De fet, segons dades del Banc d'Espanyael saldo de dipòsits a la vista va augmentar gairebé un 10% a tancament d'octubre de 2020, mentre que el capital en dipòsits a termini fix es va reduir en un 16% en el mateix període de temps.