Després de 9 anys liderant CaixaBank, Isidre Fainé ha presentat aquest dijous la seva renúncia com a president i vocal del consell d'administració de l'entitat catalana. Tal i com es va poder saber aquest dimarts, el seu successor és Jordi Gual que ha passat de director executiu de Planificació Estratègica i economista en cap de CaixaBank així com director general de Planificació i Desenvolupament Estratègic de Criteria CaixaHolding a conseller i nou president no executiu de CaixaBank. Gual ha assegurat afrontar aquesta nova etapa "conscient del pes de la responsabilitat que suposa, però també amb una barreja d'humilitat i entusiasme per tenir la oportunitat de servir al conjunt dels accionistes de CaixaBank". 

Malgrat que aquesta reorganització de la cúpula directiva ha estat ratificada pel consell d'administració a primera hora de la tarda, el nou nomenament es troba encara subjecte a l'avaluació d'idoneïtat per part del Banc Central Europeu (BCE) i el Mecanisme Únic de Supervisió Europeu (MUS) des d'on ja s'ha donat una autorització oficiosa però encara no formal, segons han explicat fons de l'entitat a El Nacional. A l'espera que prosperi aquesta darrera formalitat i davant la renúncia imminent de Fainé, assumirà provisionalment les funcions de president el vicepresident de CaixaBank, Antoni Massanell.

Els canvis no venen mai sols i per això, el notari Joan José López Burniol i Dolors Llobet han presentat també la seva renúncia al consell d'administració. El primer per mantenir-se al patronat de la Fundació Bancària La Caixa i la segona que ja estava apunt d'exhaurir el seu mandat per permetre una presència més gran de consellers independents en el marc de desconsolidació amb Criteria Caixa. El seu relleu l'agafen el notari i exconseller d'Endesa, José Serna Masiá com a conseller dominical i l'auditora i exdirectora general de Grup Renta Corporación Koro Usurraga Unsain com a consellera independent.

Mateixa il·lusió, més experiència

Fainé s'ha acomiadat de la presidència de CaixaBank amb la ferma voluntat de seguir treballant pel Grup La Caixa "amb la mateixa entrega, il·lusió i energia que el primer dia però a sobre, amb més experiència acumulada després de 35 anys a l'entitat."

Fainé que estava obligat per la llei espanyola 26/2013 de fundacions bancàries i caixes d'estalvis, aprovada a instàncies de les autoritats comunitàries, a escollir entre la presidència de CaixaBank i la de la Fundació Bancària La Caixa abans del 30 de juny, ha optat finalment per mantenir-se al capdavant de la tercera fundació més important del món que aglutina una participació majoritària de CaixaBank a través de la seva filial d'inversió i holding de participades Criteria Caixa que alhora és propietària de les inversions empresarials del grup, exceptuant les participacions de Telefónica, Repsol i banca internacional.

De moment, l'elecció ja ha estat comunicada al vicepresident i conseller d'Economia de la Generalitat, Oriol Junqueras, al ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos i a les autoritats supervisores europees. L'aprovació formal del BCE i el MUS està prevista que arribi durant les pròximes setmanes. Un cop s'oficialitzi aquest tràmit, la primera entitat financera espanyola en volum d'actius i tercera en capitalització borsària estarà liderada pel tàndem format per Gual i el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar que seguirà com a primer executiu de l'entitat catalana. Junts afrontaran un context de reptes marcats per la incertesa política i financera i una fràgil recuperació econòmica a escala global. 

Una decisió molt ben rebuda

L'elecció de Gual, un economista de reconegut prestigi i àmplia trajectòria tant en el sector bancari com a la comissió Europea, ha estat molt ben rebuda pels cercles econòmics i polítics ja que a més de comptar amb una llarga experiència, el seu perfil de president bancari s'adequa perfectament a allò que busca el BCE.   

A tall d'exemple, un dels primers a valorar el seu nomenament ha estat el secretari d'Economia de la Generalitat, Pere Aragonès que ha considerat a Gual "un excel·lent economista" que serà positiu per "la labor que estan fent les entitats financeres al país". Seguidament, el president de la patronal CEOE, Joan Rosell ha titllat el nou president no executiu de CaixaBank com un "chairman" "molt competent" que té un bon domini de la situació econòmica, de la macroeconomia i bones relacions amb les institucions europees.