Passos endavant pel la figura de la dona al món empresarial. El I Congrés Internacional de Dona i Empresa, organitzat per la patronal Pimec, ha acordat proposar la creació d'una confederació de dones empresàries a Catalunya, així com una acceleradora de pimes que apostin per la paritat, amb l'objectiu de potenciar la presència de dones en els equips de direcció i presa de decisions.

Alhora, la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, va anunciar ahir en el marc del congrés un nou pla de govern que té per objectiu trencar amb les dificultats de la dona al món laboral i impulsar-les com a emprenedores. El pla anunciat per la consellera consisteix en un projecte de la Generalitat enfocat en la dona emprenedoraEmpower, i serà executat per 6 regions i països de la Unió Europea, entre els quals Catalunya. L'objectiu, segons explica Chacón, és que més dones emprenedores d'empreses i pimes accedeixin al programa 20-20 de la Comissió Europea, "perquè ara només un 11% dels projectes que es presenten a aquest instrument estan liderades per dones". 

Aquestes són les principals conclusions del congrés que la presidenta de la Comissió Dona i Empresa de Pimec, Iolanda Piedra, ha presentat aquest dimecres per establir un pla d'acció de futur que contempli l'impuls de mesures i polítiques d'igualtat en l'àmbit empresarial.

Durant els dos dies de congrés, transcorreguts al Palau de Pedralbes de Barcelona, ​​s'ha parlat del problema de la bretxa salarial, de la manca d'apoderament de la dona per no tenir presència en els comitès de direcció, de contribuir al creixement de les pimes i de la innovació i internacionalització de les seves empreses.

A més, la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, també es va comprometre aquest dimarts a fer-se "ambaixadora dels resultats i conclusions del congrés", que pretenen presentar al president del la Generalitat, Quim Torra, el Govern a través de la ministra d'Igualtat, Carmen Calvo, així com a la Unió Europea i a les Nacions Unides.

Deures per Pimec

Piedra ha insistit que les conclusions no són de Pimec perquè encara no les ha traslladat al comitè executiu, tot i que s'ha mostrat confiada que la patronal catalana serà qui impulsi aquestes iniciatives, especialment la confederació de dones empresàries.

A més de la confederació i l'acceleradora, el congrés ha acordat la necessitat d'impulsar política educatives que fomentin la igualtat i no els estereotips: "Volem aprovar que a les escoles es faci una educació en la qual no hi hagi rols masculins i femenins".

A nivell laboral, el congrés ha apostat per dissenyar un sistema de transparència salarial que permeti visualitzar "la trista realitat de la bretxa" i per fomentar el 'networking' entre les dones i la internacionalització de les seves empreses. La confederació també servirà per abordar temes com l'accés al finançament de les dones empresàries, ha explicat Piedra, a més de fer seguiment de molts temes relacionats amb la igualtat.

Les dades

Algunes de les dades presentades durant el congrés fan evidents les mancances del món empresarial pel que fa a la igualtat i la inclusió de les dones, sobretot en posicions de lideratge.​ "Si seguim la tendència actual, la igualtat de gènere a l'empresa no s'assolirà fins d'aquí 70 anys", explicava la consellera el primer dia de congrés. I també sobre la desigualtat de salaris, ja que Catalunya entre 2011-2013 la bretxa salarial es va situar en el 25%. 

A més, el congrés ha fet palesa la manca d'atracció dels sectors més tècnics per les dones, i de fet, les dones ocupen només el 28% de la ocupació en indústria, quelcom causat, segons va explicar la consellera, per les dificultats d'accés en un món d'homes i perquè la orientació professional de la dona està enfocada en carreres més socials. 

Amb tot, el congrés ha comptat amb la presència de 13 associacions de dones empresàries, 130 pimes, la participació de Foment del Treball, de les secretàries d'igualtat de CCOO i UGT i ha reunit un total de 230 persones.