Trobem exemples de la desigualtat de gènere en tots els àmbits de la vida, però el món de l'empresa n'és especialment sensible. Parlem de bretxa salarial, de diferències de tracte, del sostre de vidre que sovint impedeix a les dones arribar a posicions de poder, els estigmes... En paraules de la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, "la igualtat de gènere és un repte global, i en l'àmbit empresarial és un èxit que hem de viure". En aquest sentit, doncs, la consellera ha anunciat un nou pla de govern que té per objectiu trencar amb les dificultats de la dona al món laboral. Així ho ha explicat en la inauguració del I Congrés Internacional de Dona i Empresa organitzat per Pimec i on hi assistiran diverses dones pioneres en els seus àmbits.

El nou pla anunciat per la consellera consisteix en un projecte de la Generalitat enfocat en la dona emprenedora, Empower, i serà executat per 6 regions i països de la Unió Europea, entre els quals Catalunya. L'objectiu, segons explica Chacón, és que més dones emprenedores d'empreses i pimes accedeixin al programa 20-20 de la Comissió Europea, "perquè ara només un 11% dels projectes que es presenten a aquest instrument estan liderades per dones". 

Per aconseguir-ho, el programa compta amb ajuts d'entre 50.000 i 2,5 milions d'euros, i entre les seves activitats, la direcció general d'indústria farà jornades de formació i ajudaran a les dones emprenedores a presentar els seus projectes al programa, entre moltes altres coses. "Aquestes iniciatives estan basades en evidències que vivim cada dia i que són un repte global per a tots", ha assegurat la consellera. "Si seguim la tendència actual, la igualtat de gènere a l'empresa no s'assolirà fins d'aquí 70 anys". A Catalunya entre 2011-2013 la bretxa salarial es va situar en el 25%. 

La dona, infravalorada al món laboral

Chacón explica que les dones estan sobrerepresentades en sectors com la salut, les arts i les lletres, però no tant en altres àmbits tradicionalment masculins com l'enginyeria, les matemàtiques o la indústria. De fet, les dones ocupen només el 28% de la ocupació en indústria, quelcom causat, segons la consellera, per les dificultats d'accés en un món d'homes i perquè la orientació professional de la dona està enfocada en carreres més socials. 

"Estem immersos ja en un entorn d'indústria 4.0 i si tenim poques dones en aquest àmbit continuarem tenint un buit", assegura Chacón. Alhora, les dones amb estudis superiors estan infrarepresentades en llocs de direcció i "l’anomenat sostre de vidre és una realitat". Segons Chacón, "la mobilitat és una altra explicació del sostre de vidre, i també el factor generacional". 

D'altra banda, la consellera explica que les dones estan sobrequalificades per la feina que fan, i "la masculinització del sector laboral es també un obstacle, motiu de més que ens fa estar sobrequalificades". D'aquesta manera, des del Govern "volem despertar les vocacions femenines".

La lluita centenària

El secretari general de la patronal Pimec -organitzadora del congrés- Antoni Cañete, ha reivindicat també la "batalla de les dones", una lluita que, segons diu, "fa segles que dura i encara queda camí per fer". Alhora, Cañete ha volgut deixar clar que "durant molt de temps s'ha parlat d’igualtat entre desiguals", però aquest concepte "és una gran mentida, i cal treballar-ho des de l’àmbit de la justícia per assolir un real concepte d’igualtat".

Per últim, el secretari general de Pimec ha felicitat a la consellera Chacón per la seva tasca a les eleccions de la Cambra de Comerç, lluitant per la transparència en el vot electrònic, i ha reivindicat la seva figura com la primera dona al capdavant de la conselleria d'Empresa i Coneixement.