L'exconseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha advertit que la Generalitat queda anul·lada davant el control de l'Estat mentre no formi govern i pressupostos. Ho ha advertit durant la presentació del llibre Turbulències i tribulacions. Els anys de les retallades, un recull de com des de la Generalitat es va afrontar la crisi econòmica, principalment entre els anys 2011 i 2015. 

Els tres autors del llibre, l'exconseller juntament amb l'exsecretari d'Economia, Albert Carreras, i el director general de Promoció Econòmica, Ivan Planas, han aprofitat per valorar també la situació actual. Preguntat pel símil que es podria fer entre el control de l'Estat a la Generalitat durant la crisi i l'actual intervenció pel 155, l'exconseller ha assegurat que "el control diari és ara més pronunciat que fa dos anys, però marca la mateixa tendència".

De totes maneres, Mas-Colell ha volgut destacar que "el més crucial és que ara no hi ha un Govern que pugui fer un pressupost i així no hi ha possibilitat d'enfrontar-se a aquests controls de l'Estat, i sense pressupost vas a cegues". Per la seva banda, Carreras ha destacat, com a fet diferencial, que ara té molta més importància la regla de la despesa, i que el que era un problema llavors "era complir amb els objectius de dèficit", cosa que actualment no passa. 

Abandonats per l'Estat

Durant la presentació del llibre, els tres economistes asseguren que els anys de la crisi "van ser uns anys molt difícils", i es centren especialment en el període 2011-2015, dues legislatures que, sota els governs d'Artur Mas, l'auge del sobiranisme i la "poca ajuda" del govern espanyol eren el punt de mira.

Els autors asseguren que, com a govern, "ens vam trobar molt sols davant un Estat que només ens apretava", com amb el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) o la reducció del marge de dèficit. "Cada moviment que fèiem era com jugar una partida de pòquer amb el govern central", mai sabíem si ho estàvem jugant bé. 

El FLA i les retallades

"Cap país es pot permetre que una comunitat autònoma faci fallida", explica l'exconseller, "i és per això que Espanya va muntar el FLA", però es "va triar un procediment que convertia la gestió de tresoreria en una gàbia" i que "no es pot considerar cap concessió cap a Catalunya, com sí que ho hagués estat avançar cap al pacte fiscal".

Alhora, l'exconseller ha reconegut que un dels moments "emocionalment" més difícils del seu mandat va ser la decisió de suprimir una paga extra dels treballadors públics: "No és quelcom que algú li satisfaci en absolut". Mas-Colell també s'ha referit a una de les decisions polèmiques del seu mandat, la rebaixa de l'impost de successions i donacions, i ha admès que l'equip d'Economia "no era entusiasta de la decisió de reduir impostos, però era una promesa electoral i calia donar credibilitat".

Els economistes han acabat amb la sentència que "la recuperació de Catalunya està sent molt bona i podem estar satisfets que hi ha coses que funcionaven abans de la crisi i que hem aconseguit mantenir o inclús millorar".