El comerç no essencial ha reivindicat aquest dimecres en un comunicat poder obrir els caps de setmana i, per a fer-ho evident, proposa obrir durant tres hores del pròxim dissabte a manera de manifestació. Aquesta és la proposta de les patronals i associacions comercials PIMEComerç Barcelona, Fundació Barcelona Comerç, Barcelona Oberta i Comertia, les quals han "convidat" als comerciants a aixecar les persianes el pròxim dissabte de 10 h a 13 h.

Les associacions són conscients que la normativa actual no permet l'obertura al públic del comerç no essencial els caps de setmana, però expliquen que sí que són permesos els "sistemes de recollida al local dels productes adquirits per telèfon o via internet, garantint-ne una recollida esglaonada que eviti les aglomeracions".

Així doncs, defensen "l'article 9.5" per a fer la manifestació, tot i que recomanen als establiments "posar una taula o un precinte a l’entrada de l’establiment, anunciant que no és permès l’accés del públic, amb la finalitat d’evidenciar-ne el compliment normatiu".

El comerç no essencial demana a la Generalitat poder "recuperar la normalitat" i han reivindicat un cop més el sector com a "referent de la seguretat envers la Covid". 

Obertura de centres comercials

Les mesures en vigor des de l'1 de març permeten l'obertura de centres comercials i establiments de més de 400m2. Malgrat tot, la seva obertura ha de ser de dilluns a divendres i amb un aforament del 30% a l'interior. En el cas dels grans locals comercials, les botigues han  d'acotar l'espai d'obertura a una superfície de venda de 400 metres quadrats.

El portaveu de l'associació de comerciants de centres comercials de Catalunya, Francesc Casanovas, va explicar la setmana passada que una de cada cinc botigues de centres comercials ha hagut de tancar a causa de les restriccions i estima que cada establiment ha tingut unes pèrdues mitjanes de 12.000 euros al mes.