Quan s'afronten temps difícils en l'econòmic, l'ideal és parar-se un moment i provar de dedicar unes hores a fer un pressupost familiar. Comprovar amb quins ingressos es compta i quins podrien afegir-se a l'economia de la llar, així com revisar les despeses que fan que el compte mensual decreixi en el dia a dia.

És complicat fer créixer els ingressos de la nit al dia però les despeses, tanmateix, podem reduir-los més fàcilment en el cas que el balanç familiar ho necessiti. Despeses quant a cada sortida de diners es refereix, per gran o petit que sigui. I com és lògic, les despeses han de ser inferiors als ingressos, almenys habitualment, tret d'en períodes breus i per raons extraordinàries.

Euros

Encara que no resulta complicat conèixer bé els ingressos familiars, recordar totes les despeses que duem a terme no és tasca senzilla gaires vegades. Per això, anotar-los per poder equilibrar després el pressupost del mes següent és important. Pot semblar una cosa no massa rellevant però si no es fa, no queda més remei que estimar les despeses a ull, una cosa que no ajudaria a reflectir la situació financera real. I d'aquesta manera el propòsit d'enformar un pressupost fidel a la realitat es podria posar en perill.

Si es recopila bé la informació d'ingressos i les despeses fossin superiors als ingressos, caldria posar fil a l'agulla i, o bé incrementar els ingressos, la qual cosa no és gens senzill de sobte, o fer decréixer les despeses, que sempre és una mica més assequible.

Quant a les despeses, els més difícils de retallar o adaptar són els que tenen un caràcter fix i recurrent. El lloguer de la casa o la hipoteca, els estudis dels fills, les despeses de comunitat, l'assegurança medico, si se'n té un contractat, algun préstec, entre d'altres.

Tanmateix, on sol ser més fàcil retallar és en les despeses que tenen a veure amb els diners de butxaca. Sortir a menjar fos, una escapada de cap de setmana, el cinema, el teatre, els concerts, els llibres de lectura... que sumats uns a d'altres poden acabar suposant un desemborsament a tenir molt en compte. Potser és el més aconsellable revisar a quant ascendeix la quantitat solem gastar en un mes normal i adaptar-lo a les necessitats del nou escenari. Pot ser que es requereixi una retallada dràstica o que serveixi amb moderar la despesa.

Monedes

Finalment no convé perdre de vista aquelles despeses que encara que tinguin lloc tots els mesos de manera recurrent, són una mica més variables i senzilles de tornar a estructurar. Són alguns com la despesa en alimentació, el combustible del cotxe, els telèfons mòbils i l'electricitat entre els més destacats. Revisar-los i fins i tot buscar ofertes més assequibles en alguns casos pot reportar-nos uns euros extra a final de mes que ens ajudin a mantenir un equilibri pressupostari.