L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha instat aquest dijous els barcelonins a no comprar a la plataforma de comerç electrònic Amazon per les festes de Nadal i, per tant, potenciar el "comerç de barri i de proximitat", que ha patit les conseqüències econòmiques de la crisi de la Covid. Així ho ha expressat durant durant l'acte de lliurament del Premi Barcelona Comerç.

A més, Colau, com ja va fer fa uns dies l'alcaldessa de París, Anne Hidalgo, ha recordat que Amazon "no tributa localment ni aporta gran riquesa". El primer tinent d'alcaldia, Jaume Collboni, s'ha sumat a la petició i ha demanat als ciutadans que siguin "conscients" que cada compra a Amazon suposa "treure una oportunitat" al comerç local i "reforça un model de competidor que fa trampes, que no paga tots els impostos que ha de pagar ni al país ni a la ciutat".

De fet, Collboni ha explicat que els serveis jurídics municipals treballen per poder posar algun tipus d'impost o taxa a grans plataformes tecnològiques comercials com Amazon.

La campanya de Nadal

El consistori és conscient de la importància de la campanya nadalenca per la facturació dels comerços, i per això creu que els ciutadans són conscients i han de ser-ho de la importància del comerç de barri i proximitat, "per poder fer comunitat i mantenir la vida social de barri".

"La ciutat no seria el mateix sense el comerç i la restauració, li faltaria ànima; per tenir una ciutat més segura, dinàmica i cohesionada necessitem que puguin reobrir i puguin omplir carrers i places", s'ha pogut escoltar a l'acte, on s'ha reconegut la importància de la restauració i el comerç local.

Suport al sector

Tots dos també han fet autocrítica i han admès que potser les administracions s'han equivocat, però han dit que han donat tot el suport que han pogut als comerciants i restauradors. "No només calen paraules, també el màxim suport", ha dit Colau, i per això ha demanat a la Generalitat que doni ajudes urgents als comerciants.

El comerç del centre de la ciutat ha estat el més afectat per la pandèmia, atès que és el més dependent del turisme i aquest sector ha patit molt la pandèmia.

Amazon respon

La plataforma d'entregues s'ha defensat davant de les declaracions de Colau i Collboni i ha explicat que "treballa amb més de 2.000 petites empreses i comerciants de Catalunya, que lidera el rànquing de comunitats amb més pimes que venen a les botigues d'Amazon". 

A Catalunya, Amazon disposa de 3 centres logístics al Prat, Martorelles i Castellbisbal; un centre logístic urbà a Barcelona que ofereix lliuraments ràpids a través de Prime Now, un centre de distribució en Barberá del Vallés i 3 estacions logístiques situades a Barcelona, Martorelles i Rubí, segons ha ressaltat Amazon aquest dijous.

També ha explicat "que dóna feina a enginyers, desenvolupadors de programari, científics de dades i experts en aprenentatge automàtic i emmagatzematge en el núvol" al Centre de Desenvolupament de software a Barcelona, i que també compta amb un centre de suport de pimes al Sud d'Europa.