"És indiscutible que l'anomenat conflicte català és de naturalesa política i que, lògicament, la seva resolució només s'aconseguirà des de la política". Així de contundent es mostra el Cercle d'Economia presidit per Juan José Brugera en la seva darrera opinió d'actualitat centrada en el "conflicte obert a Catalunya", sobre el qual també s'ha tornat a posar sobre la taula que "una solució negociada és l'única possible, amb diàleg i respecte al mercat legal". Política, negociació i llei. 

Davant la "constatació d'un deteriorament institucional" abanderat per un "diàleg inexistent" i "l'alternativa de situar-nos al marge de la legalitat", el lobby empresarial del Cercle ha apel·lat (una vegada més) a respectar el marc legal. Encara més, ha alertat que "res és democràtic si es vulnera el principi fonamental de compliment de la legalitat" de la mateixa manera que considera que "no pot convertir-se en norma el fet de posar en dubte l'actuació de la Justícia".

Una negociació de fites i renúncies

La solució dialogant del Cercle passa per abordar la negociació entre el govern català i espanyol amb "una visió clara, completa i honesta" de quines són les conseqüències de cadascuna de les propostes formulades. Més concretament, l'opinió d'actualitat posa en relleu que aquesta "negociació imprescindible" només avançarà si s'assumeixen fites i renúncies de tots dos costats.

Sense esperança ja en el pas del temps com a antídot del conflicte, el Cercle d'Economia reivindica de forma bidireccional que el conjunt d'Espanya ha d'assumir que el procés sobiranista és també "el seu problema" alhora que Catalunya no pot renunciar a elaborar "una proposta de continguts que, sense ruptures, pugui respondre a l'aspiració més gran d'un millor autogovern".