Després de mesos de silenci en termes polítics, el Cercle d'Economia torna a la càrrega. En una nota d'opinió anomenada 'Un objectiu històric per a Europa, Espanya i Catalunya', la institució critica la gestió de la crisi del coronavirus, reclama un model econòmic més descentralitzat i diversificat i insta a Espanya a utilitzar bé els fons europeus. Per tot això, demana a les institucions polítiques que es converteixin en l'instrument "que faci possible l'esperada resiliència" i eviti fenòmens basats en posicionaments "iliberals i populistes".

Pel que fa a Catalunya, la institució liderada per Javier Faus canta les quaranta al Govern, assegurant que el territori "ha perdut temps i ambició" durant els darrers anys. En aquest sentit, diu que Catalunya "no es pot permetre seguir captiva d'una paràlisi política que té conseqüències en múltiples dimensions" i considera que aquesta crisi és "la darrera oportunitat per aixecar la productivitat, distribuir beneficis i posar les bases d'una economia més industrial i sostenible". 

Reclam d'una economia descentralitzada

"Espanya no es pot permetre accentuar la deriva centralitzadora que pateix des de fa dècades.", assegura el Cercle. Una deriva que "lluny de corregir-se, s'ha accentuat els darrers anys, incloent una visió radial de les infraestructures i diferents tractes fiscals dins el territori espanyol, amb conseqüències polítiques i econòmiques pel conjunt d’Espanya". Donat aquest context, segons el Cercle, la situació de la crisi per la pandèmia és "una oportunitat d'or" per canviar aquesta tendència espanyola. 

De fet, l'organització ha afirmat que el centralisme i l'aïllament d'algunes zones "alimenten un marc mental que no serveix pels reptes del present". "La reconstrucció econòmica i social exigeix col·laborar i cooperar; col·laborar amb els governs, especialment l'espanyol, i cooperar amb les empreses", afegeix. És per això que l'associació ha apel·lat al Govern de la Generalitat que surti elegit a les properes eleccions que "prioritzi la recuperació social i econòmica des d'una perspectiva a mitjà i llarg termini i que dugui a terme una política econòmica dialogant, realista i previsible".

Esperança en Europa

"Europa ressona de nou com una paraula esperançadora", expressa el Cercle. En el text, es parla de "refundar la base dels fets" i aconseguir que la Unió Europea demostri el seu paper com a "actor polític fonamental". L'associació celebra l'aprovació del pla de recuperació econòmica, valorat en 750.000 milions i la resta d'ajudes procedents d'altres programes.

Pel Cercle, "Europa està fent un pas endavant i, previsiblement, el seu lideratge econòmic i polític augmentarà". En aquest sentit, la institució defensa que "una major capacitat d'influència de les institucions europees en la promoció i acceleració del canvi econòmic ajudarà a reduir la vulnerabilitat dels països, a crear llocs de treball de qualitat i a reforçar la cohesió social".

Per altra banda, el Cercle d'Economia creu que aquest increment de poder no és sinònim de cedir sobirania, sinó "d'afavorir la co-governança a diferents nivells per ser més eficients".