La patronal catalana Cecot ha fet arribar als partits polítics del 21-D les propostes empresarials a tenir en compte després de les eleccions del 21 de desembre. L'entitat demana als candidats diàleg i que "s’expressin i debatin amb arguments les seves propostes, raonant i contrastant dades i opinions". 

En un comunicat, la patronal ha explicat que "independentment del context polític resultant, des de la Cecot seguim reclamant a tots els candidats que cerquin i arribin al màxim d’acords possibles que beneficiïn el desenvolupament econòmic i empresarial". Entre els objectius, Cecot destaca el d'impulsar un Pacte Nacional Català per emprendre les grans reformes pendents i també la creació d'un marc competitiu on les empreses puguin "créixer, néixer i viure". Per fer-ho, la patronal demana accions en diversos àmbits: 

1. Reforma i simplificació de l'administració pública 

La patronal proposa un nou model d'administració pública, reformulant la figura del funcionari, fent separació de tasques i un sistema d'elecció transparent i equitatiu, però sense privilegis respecta la resta del món laboral. Proposa també reduir la despesa selectiva i no lineal, "decidint el que es fa i el que no es fa, decidint on es mantenen i on redueixen recursos". L'externalització de serveis públics amb una nova regulació de la contractació pública, la regulació per part d'un organisme independent i la creació de poders transversals sobre les TIC's són les altres propostes. 

La posada en marxa de la Llei de Simplificació Administrativa de l’Administració a Catalunya, el juliol del 2015, és un camí necessari però segons la Cecot, el seu desenvolupament encara és insuficient. "Ampliar la digitalització dels processos de la resta d’àmbits de la gestió administrativa agilitzarà i abaratirà la despesa per a les empreses, guanyant eficiència i rapidesa". Per fer-ho, la patronal proposa potenciar i difondre la Finestra Única Empresaria (FUE), facilitant l'accés a la plataforma, compartint les millors pràctiques administratives municipals i adoptar-les amb urgència en tots els ajuntaments possibles, compartint els millors models fiscals fer una transició progressiva i aprofitant la FUE per incorporar informació dels serveis de subministres bàsics per a l'activitat empresarial com la llum, el gas o l’aigua, entre altres.

2. Competitivitat empresarial i econòmica

Les pimes i les micro-empreses suposen el 98% del teixit empresarial català. Per aquest motiu la Cecot recolza la proposta de Fepime Catalunya sobre la necessària creació d’una Oficina d’Harmonització Legislativa "que vetlli per evitar traves administratives i les contradiccions legislatives que pateixen les empreses en el model actual". També s'aposta per la indústria com a generador d'ocupació estable, i impulsar la innovació creant un ecosistema integrat d'innovació fixant un objectiu ambiciós, com que la despesa de R+D+i en relació al PIB sigui del 2,5% al 3% l'any 2020.

La principal demanda en aquest eix és la de definir condicions per facilitar la creació d’empreses i que aquestes puguin créixer. "Condicions com l’establiment de mesures de lluita contra la morositat en operacions comercials; rebaixar les cotitzacions a la Seguretat Social; complementar de forma gradual el sistema de pensions de repartiment amb un de capitalització; eliminar l’impost sobre el patrimoni o revisar l’impost de successions i donacions" són alguns dels exemples que Cecot proposa en el seu comunicat. També exposa la idea d'establir un sistema tarifari elèctric que ajudi al sector industrial.

Per últim, la patronal insisteix en què cal que les forces polítiques catalanes facin front comú per resoldre amb urgència i aconseguir accelerar l’execució d’infraestructures com a factor clau en al desenvolupament econòmic del país. "Invertir amb urgència amb infraestructures crítiques com la B40, el corredor ferroviari del Mediterrani, etc. o els accessos al port i a l’aeroport de Barcelona, i també les infraestructures en telecomunicacions per abastir de servei digital totes les zones d’activitat productiva".

3. Cohesió social

Segons la patronal és necessari un nou model de relacions laborals, més simplificat i flexible que doni seguretat jurídica i estimuli la contractació estable i la formació continuada. També un model educatiu molt vinculat al món econòmic, un marc d’atracció de talent estranger i política migratòria d’oportunitats per als joves catalans, amb una estratègia de retorn, seguir recolzant la Reforma Horària i preveure models complementaris de pensions davant de la complexitat del seu finançament i garantia en els propers anys.