L'indicador DESI, l'índex de referència per mesurar i comparar la competitivitat digital a Europa, col·loca Catalunya en bona posició en competitivitat digital a Europa, "molt per sobre de la mitjana europea". De fet, el global de l'índex situa Catalunya en cinquena posició, només per darrere dels països nòrdics com Finlàndia, Suècia, Holanda i Dinamarca. El rànquing, que ha estat presentat avui pel conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró; el coordinador del Lab d’Economia Digital d’Orkestra, Agustín Zubillaga, i el representant de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas.

"El DESI no és un indicador qualsevol, anticipa quin serà el futur de les nacions. Si aquests són els resultats que assolim ara, no em vull ni imaginar com estaríem si fóssim un Estat i tinguéssim els diners i les eines per avançar encara més", assegura Puigneró. 

L’informe atorga a Catalunya un grau de digitalització d’un 62,5%, deu punts per sobre de la mitjana de la Unió Europea. La connectivitat, el capital humà i els serveis públics digitals són les “palanques” del creixement digital, mentre que la venda de productes en línia o la política de dades obertes són les principals assignatures pendents. 

Àmbits de digitalització

L’informe analitza 44 indicadors agrupats en cinc dimensions: connectivitat, capital humà, ús de serveis d'Internet, integració de tecnologia i serveis públics digitals, i Catalunya obté resultats superiors a la mitjana europea en les cinc dimensions.

En relació amb la connectivitat, Catalunya obté el lideratge en cobertura de banda ampla mòbil, mentre que és segona en la implantació de banda ampla ràpida. En aquest sentit, des del Govern s'està desplegant la xarxa de fibra òptica de la Generalitat per garantir l’accés de fibra òptica arreu del país, segons ha recordat el conseller. 

L’estudi posa de relleu també els serveis públics digitals, pel qual Catalunya obté la cinquena posició amb un 78,14% i és líder en e-health gràcies a l’extensió del 100% de intercanvi de dades mèdiques i la recepta electrònica. També obté la millor posició en serveis públics digitals per empreses. Amb tot, l’estudi assenyala marge de millora pel que fa les dades obertes.

Pel que fa al capital humà, Catalunya és líder en graduats TIC. Tot i això, és a la 18a en nombre d’especialistes TIC i a la 14a en dones especialistes en TIC.