Catalunya continua sent una de les destinacions turístiques més triades pels estrangers. De fet, els hotels catalans van registrar 7,9 milions de pernoctacions durant el juliol, situant-la com la segona comunitat autònoma amb més demanda per darrere de Balears (10,7 milions), segons ha informat aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Així doncs, Catalunya és la segona destinació triada pels viatgers estrangers, tot i que el nombre de pernoctacions registra un descens del 6,2% respecte el juliol de l'any passat. Amb tot, representa un 20,7% del total de pernoctacions a Espanya -el primer és Balears amb un 25% del total-.

El turisme nacional

Pel que fa als viatgers residents a Espanya, Catalunya ha registrat 2 milions de pernoctacions, el que suposa un descens del 7,2% respecte a l'any passat i un 14,2% del total, per darrere d'Andalusia (24%) i Comunitat Valenciana (14,7%).

En el conjunt d'Espanya, els hotels van registrar 42,6 milions de pernoctacions el passat mes de juliol, el que suposa un 2,2% menys que en el mateix mes del 2017.

Si es divideixen les pernoctacions de viatgers entre residents i no residents, les dels primers van descendir un 1,1% i les dels no residents van disminuir un 2,7%.

El juliol es van cobrir el 71,1% de les places ofertes, amb una disminució anual del 2,4%. Per comunitats, Balears és la que presenta el grau més elevat d'ocupació per places durant el juliol (89,5%), seguida de Canàries (80,7%), Comunitat Valenciana (74%) i Catalunya (73,6%).

Els preus

La taxa anual de l'Índex de Preus Hotelers (IPH) es va situar a l'1,2% al juliol, 0,5 punts menys que la del mes anterior i 5,9 punts per sota de la registrada fa un any.

Balears, Catalunya, Andalusia i Canàries són les comunitats autònomes amb una ponderació més elevada en el preu mitjà, ja que suposen el 76,6% del pes total.

Els preus hotelers pugen un 3,6% en taxa anual a les Illes Balears, i un 0,2% a Andalusia, mentre que a Catalunya baixen un 2% i a Canàries un 0,1%. La facturació mitjana per habitació ocupada (ADR) va ser de 101 euros, un 3,1% més en comparació amb el juliol del 2017, i l'ingrés per habitació disponible (RevPar), condicionat a l'ocupació registrada, va aconseguir els 75 euros, amb un increment interanual de l'1,2%.

Als hotels de Catalunya, tots dos indicadors se situen per sobre de la mitjana: la facturació mitjana per habitació ocupada va ser de 106,46 euros (+1,46%), i l'ingrés per habitació disponible es va situar als 83,11 euros (-2,88%).