Els ingressos del 20% de catalans que guanyen més diners són sis vegades superiors als del 20% que en guanyen menys, segons s'ha posat de manifest en la presentació de la Memòria socioeconòmica i laboral de Catalunya. En un context de reiterats missatges i dades de recuperació i consolidació econòmica, no és d'estranyar que el Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) es mostri "preocupat" per unes xifres de desigualtat i pobresa que malgrat reduir-se mig punt respecte al 2014, encara es troben quatre dècimes per sobre del 2009.

Un 19% dels catalans segueix en risc de pobresa i si a més s'hi inclouen els menors de 16 anys, llavors l'alarmant xifra arriba fins al 27,9%. El CTESC considera que és indispensable un "replantejament" del sistema de protecció social que actualment està dissenyat en funció de la trajectòria laboral, fet que suposa que molts usuaris s'acabin quedant sense drets de cobertura. Més polítiques públiques per reduir les desigualtats econòmiques i socials. Ara bé, sense educació i formació, que són "clau", serà molt complicat reduir de manera sistemàtica aquestes desigualtats, ha assenyalat la consellera de Treball, Benestar Social i Famílies, Dolors Bassa

No n'hi ha prou

El president del CTESC, Lluís Franco ha explicat que la reducció de la desigualtat del 2015 respecte al 2014 es deu a la consolidació del procés de recuperació econòmica, que ha estat molt lligat a la creació de nova ocupació. Però no n'hi ha prou, mai n'hi ha prou en la ferma voluntat d'eradicar la pobresa. En aquest sentit, el CTESC ha reclamat un nou sistema de protecció més eficient en la disposició de recursos capaços de garantir les cobertures necessàries per a totes aquelles persones que es troben en situacions vulnerables.

La recuperació econòmica ha ajudat però no té per què seguir ajudant sempre o almenys no tant com fins ara, ja que s'estima que el PIB català segueixi creixent aquest 2016 però a un ritme inferior al del 2015. Del 3,6% al 2,8%. L'ocupació també és un bon reflex de com evoluciona una societat alineada amb la seva desigualtat i, en aquest sentit, Catalunya ha registrat un creixement de la població ocupada de l'1,5% respecte al 2,1% del 2014 i amb un sector industrial que ha tornat a guanyar pes gràcies a un increment del nombre de llocs de treball del 4,6%.

Potenciar l'estratègia de l'economia catalana

Per a tot plegat, s'han de seguir potenciant els factors estratègics de l'economia catalana: recerca, innovació, infraestructures, medi ambient i sostenibilitat. La innovació ja presenta signes positius però no s'han de descuidar ni els calendaris ni els pressupostos en infraestructures, les energies renovables ja s'estan fent un lloc en la generació elèctrica però encara s'ha de treballar en la reforma del model mobilitat per reduir emissions i vulnerabilitat social i econòmica a través del transport públic així com en estratègies per reduir les diferències de gènere en els diferents nivells educatius.

I és que el fet que els ingressos del 20% de catalans més rics siguin sis vegades superiors als del 20% de catalans més pobres no vol dir altra cosa que encara queda molta feina per fer. Sobretot, si aquest gap de desigualtat és ara més gran que set anys enrere. Per seguir avançant, es necessita tothom: el 20% més ric, el 20% més pobre i el 60% del mig. Units i a poder ser, cada vegada menys desiguals.