L’any 2021 ha estat l'any de l'inici de la recuperació econòmica a Catalunya. Així ho mostren les últimes dades macroeconòmiques publicades aquest divendres pel Departament d'Economia i l'Idescat, i és que el producte interior brut (PIB) de Catalunya ha registrat un increment anual d’un 5,9%, que es tradueix en que ha recuperat la meitat de l'activitat econòmica perduda l'any 2020 per culpa de la pandèmia. Aquesta dada, a més de mostrar una intensa recuperació econòmica, se situa set dècimes per sobre de la primera estimació del PIB de la UE (5,2%) i és nou dècimes més que l’avanç del PIB de l’economia espanyola (5,0%). Si ens fixem en els últims tres mesos de l'any, el quart trimestre del 2021, la taxa interanual de creixement és del 6,9%, 1,7 punts més que l’economia espanyola i madrilenya (5,2%), i més de dos punts per sobre que la mitjana europea (4,8%). La variació intertrimestral de l’avanç del PIB català al quart trimestre ha estat del 2,2%, superior a l’enregistrada per Espanya i Madrid, que és del 2,0% i ja va avançar aquest dilluns l'AIReF.

L’evolució econòmica del 2021 reflecteix la progressiva recuperació de l’economia després de la forta caiguda de l’any 2020 (‑11,5%), que va ser més accentuada que la d’Espanya (‑10,8%) i la de la UE-27 (-5,9%). Aquesta recuperació ha estat desigual, ja que no ha afectat de manera homogènia tots els sectors econòmics catalans i s’ha vist condicionada per diversos factors externs, com l’increment dels preus energètics, el perllongament dels problemes de subministrament d’alguns productes clau en les cadenes de producció i les restriccions imposades per contenir la covid. Si anem sector per sector, destaquen especialment les pujades de dos d'ells, la indústria (5,6%) i dels serveis (6,3%), que són especialment rellevants perquè tenen un pes molt important en l’economia catalana. Ja per sota d'aquest creixement veiem com la construcció avança un 1,8% i l’agricultura presenta una taxa de creixement anual de l’1,5%.

En relació amb la indústria, la millora ha estat generalitzada excepte la fabricació de vehicles de motor, que és l’única de les principals activitats que no ha recuperat els nivells del període previ a la pandèmia a causa de la crisi de subministraments que ha fet aturar en diverses ocasions diverses línies de producció de, per exemple, la Seat i la desapareguda Nissan. Per contra, hi ha altres sectors com el químic i la metal·lúrgia, i en menor mesura l’alimentació, que destaquen per la seva millora respecte a l’any anterior. Pel que fa al sector serveis, un dels més castigats per la pandèmia, també mostra una intensa recuperació, després que la recessió de l’any 2020 afectés específicament algunes activitats molt condicionades per la davallada del turisme i les restriccions de la mobilitat. Aquest any, tot i que activitats com l’hoteleria, el transport aeri i les agències de viatges han augmentat molt la facturació, encara es troben lluny dels nivells assolits l’any 2019 a causa de les dificultats que encara mostra la pandèmia al nostre país. Alhora, hi ha un conjunt de serveis, com per exemple el comerç a l’engròs, l’emmagatzematge o les activitats afins al transport, que han generat un increment de vendes que permet millorar els registres previs a la crisi de la covid.

Un bon final d'any

Tot i que els últims mesos de l'any s'han vist afectats per la variant òmicron, que va acabar comportant la imposició de noves restriccions, el creixement envers l'any passat ha estat notable i és que la taxa de variació interanual del quart trimestre de 2021 ha estat d’un 6,9%, valor que reflecteix un notable impuls en l’economia, després d’un tercer trimestre comparativament més moderat (4,0%). Aquesta evolució s’explica sobretot per la recuperació del dinamisme de les activitats de serveis (8,8%) i destaca en el context europeu, on els principals països mostren una nítida desacceleració en el ritme de creixement. Per sectors, la indústria presenta una taxa interanual del 2,5%, vuit dècimes inferior al trimestre anterior (3,3%). Els subsectors que més han contribuït al creixement industrial del quart trimestre coincideixen amb les més destacables per al conjunt del 2021, la química i la metal·lúrgia. D’altra banda, la fabricació de vehicles manté una evolució més moderada en el darrer trimestre de l’any, ja que la manca de primeres matèries impedeix impulsar la producció, en un context en què la demanda no mostra símptomes de desacceleració.

Pel que fa al sector serveis, presenta un fort creixement, del 8,8% interanual, hem de recordar que fa un any, amb el toc de queda, tenien uns horaris molt limitats, d'aquí gran part d'aquest creixement. Ara bé, els subsectors que han contribuït a aquest bon comportament, perquè no deixa de ser un bon augment de l'activitat econòmica, hi ha totes les relacionades amb el turisme; és a dir, el transport aeri, l’hoteleria i restauració i les agències de viatges. També cal assenyalar millores significatives als serveis a les empreses, com l’emmagatzematge i les activitats afins al transport, publicitat i altres activitats professionals. Finalment, el sector de la construcció també mostra una variació interanual considerable, del 7,8%, i l’agricultura mostra una lleugera caiguda, del ‑0,4%.