El Consell General de Cambres de Catalunya defensa que la proposició de llei sobre la representativitat de les Cambres impulsada per JxCat i ERC —socis de Govern—, "s'ajusta a la Constitució i és plenament legal".
Els agents socials catalans, per contra, van demanar públicament als grups parlamentaris el passat divendres que "reconsiderin la tramitació i validació per lectura única" d'aquesta proposició de llei per evitar les "accions legals que es puguin derivar". Segons la seva opinió, aquesta proposta incompleix la Constitució i l'Estatut. El president de la Cambra, Joan Canadell, posa en qüestió ara la representativitat dels agents socials.
Què significa per a les cambres catalanes la proposició de llei sobre la seva representativitat que volen aprovar ERC i JxCat?
En cas que s'aprovi la proposta de llei, la Generalitat haurà de tenir una partida en el seu pressupost enfocat a ajudar al Consell General de Cambres de Catalunya —que aglutina a les 13 cambres de comerç catalanes— en allò que sigui públic. Fins ara, no hem pogut fer totes les funcions que ens atorga la llei per falta de finançament (representació, consulta i defensa de les empreses).
Exemples d'ajuts a què es vol destinar aquesta partida?
Necessitem ajuts a l'hora de fer els informes periòdics que realitzem i que són d'interès general, per dur a terme la defensa empresarial o de cara a la creació de noves infraestructures per als negocis. Per exemple, ara acabem de fer el centre de Blockchain de Catalunya amb molt pocs recursos pel qual es va fer un conveni amb el Govern —que va aportar 100.000 euros—. També volem crear un Síndic Empresarial, una oficina en defensa de les empreses sobretot davant de la lentitud de l'administració i dels comportaments oligopolístics de l'Estat. I no tenim recursos per poder fer-ho. Volem ajudar les empreses però no tenim diners per fer-ho, mentre que amb la nova llei això canviaria. I es tracta d'una partida que, quan estigui aprovada, s'haurà de negociar per cada pressupost, ja que no té una quantia fixa.
Foment del Treball, Pimec i els sindicats de CCOO i UGT diuen que és inconstitucional dir que les que les Cambres són representatives. Què opineu?
És absolutament mentida. La llei bàsica de 1993 ja deia que les cambres representen, promouen i defensen els interessos generals del comerç, la indústria i la navegació. Dos anys més tard, el Tribunal Constitucional ho va confirmar, incloent a més la totalitat de les empreses. I en la llei del 2014 torna a aparèixer de la mateixa manera: la finalitat de les cambres és promoure i defensar els interessos generals del comerç, la indústria i la navegació. I a més va afegir els serveis.
És un atac per part dels agents socials, mentre que està clar que ens avalen les lleis i la Constitució. Al 2010 les Cambres van deixar de rebre el recurs cameral permanent (una quota que tant empreses com autònoms havien de pagar obligatòriament pel mer fet ser-ho i que aconseguia recaptar més de 50 milions d'euros). A partir d'allà, patronals i sindicats van anar guanyant posicions, mentre que les cambres ens vam fer febles.
Quina és la vostra resposta cap aquest "atac"?
Nosaltres encara no hem entrat, però volem posar sobre la taula una qüestió. I és a dir: atenció que vosaltres necessiteu un 15% del teixit empresarial com a afiliats i això mai no s'ha arribat a comptabilitzar legalment. Per la qual cosa potser sou vosaltres els que no sou representatius.
Volem dir que, compte perquè si aneu en aquesta línia, nosaltres també podem demanar que es revisi si realment es té aquest nivell de representació empresarial a Catalunya. A nosaltres ens avala la llei i la Constitució.
En què consisteix el pla d'ajuda a les empreses afectades per la Covid i la iniciativa anomenada Levanta, Activa i Acelera el teu negoci?
Aprofitant els 2,5 milions d'euros que vam aconseguir del Govern fa mes i mig, hem pogut crear més d'una cinquantena de serveis a les empreses, com la reorientació del negoci, recerca de finançament, assessorament, ajuts a la mediació per poder negociar situacions concursals, etc. Mentre que la iniciativa Levanta, Activa i accelera el teu negoci és un programa per poder comunicar-ho a les companyies, perquè sàpiguen que tenim diners per poder ajudar. També hem obtingut recursos europeus destinats a projectes de digitalització d'empreses i creació de pàgines web, a més d'un conveni de microcrèdits. Les 13 cambres ens hem posat d'acord perquè tots els negocis que ho necessitin puguin accedir.
Què caldria invertir per part del Govern perquè s'alentissin les fallides d'empreses?
S'ha fet que milers d'empreses hagin de tancar el negoci per llei (esports, cultura, restaurants, bars, etc). Tots aquests negocis necessiten ajuts directes, no tant assessorament o ajuts a la digitalització —com ofereixen les cambres—. I això és cosa de la Generalitat. Les partides que s'han aprovat fins ara creiem que són completament insuficients. 1.500 euros no dona ni per viure una persona durant un mes, per tant, és res a l'hora de mantenir un restaurant. És misèria.
Nosaltres vam examinar que feien falta 100 milions per als primers 15 dies de tancament. I aquests s'haurien de duplicar per la pròrroga de 15 dies. I mentre no es faci res, aniran tancant cada vegada més locals.
Divendres passat vam tenir una reunió amb la Conselleria de Salut per poder obrir els restaurants i bars com més aviat millor. Nosaltres estem convençuts que la propera setmana a partir del cap de setmana ja es podran obrir. Però, sempre i quan depenent de la zona i la incidència que tingui el virus allà; i afegint sempre altres mesures de seguretat. Com per exemple, una limitació de la sobretaula, respectar el toc de queda, millorar la ventilació interior o els aforaments màxims.
Els locals no volen diners, el que volen és poder obrir i fer la seva activitat. Si es manté el tancament, caurán molts més negocis. Ja han tancat 2.600 restaurants i 18.000 empreses, i cada cap de setmana se sumaran més.