La nova Cambra de Comerç de Barcelona es posa en marxa. D'entrada, una de les primeres coses que han encarregat és fer una due diligence -o auditoria de riscos- del darrer mandat de Miquel Valls "per veure els estats comptables de l'equip anterior". Aquest és un dels acords que s'ha decidit avui en la primera reunió del Comitè Executiu de la nova Cambra, presidida per Joan Canadell des de fa just 14 dies. La reunió s'ha celebrat a la Casa de la Llotja, on a més també s'ha discutit sobre els primers estudis que es duran a terme i la posada en marxa del sistema de consultes a l'empresariat.  

Canadell va dir des del primer moment que té la intenció de "reforçar el gabinet d'estudis de la Cambra", motiu pel qual avui s'ha aprovat la contractació de dos tècnics més que s'afegiran a l'equip actual, i ha asseverat que d'entrada ja s'han encarregat dos estudis de cara els propers mesos. El primer serà sobre les inversions estrangeres a Catalunya dels darrers mesos, "perquè les dades que publica l’Estat no són les verídiques", ha criticat, ja que "no tenen en compte moltes inversions que ens beneficien". El segon informe serà sobre el cost de les no-inversions a Catalunya, "aquelles que l'Estat ens ha promès tantes vegades i que no ha complert mai".

Pel que fa als estudis, Canadell ha explicat que "hem decidit fer públic un informe que va fer la Cambra el 2012 sobre les conseqüències d'una Catalunya independent, però que no es va arribar a publicar mai". En aquest sentit, el president de la Cambra ha assegurat que "no sabem" perquè no es va publicar l'informe, però que avui mateix el faran públic al web.

Consultes a l'empresariat

El sistema de consultes a l'empresariat és una de les prioritats que la candidatura Eines de País ha anat anunciant des de la seva victòria, i que ara asseguren que posaran en marxa "ben aviat". Abans, però, "hem encarregat al secretari general que faci una revisió del cens de la Cambra per poder dur a terme les consultes". Tot i que d'entrada les preguntes que Canadell volia fer a l'empresariat giraven entorn de la sobirania fiscal, la independència de Catalunya i la voluntat de declarar al Rei "persona non grata", ara el president assegura que se'n faran per moltes més coses. 

"El president de la Cambra vol parlar en nom de tots els empresaris que representa la Cambra sabent què opina tots els empresaris de la Cambra. Volem conèixer contínuament què opinen en tots els àmbits de l’empresa i l’economia", ha asseverat.

La nova llei de Cambres

El comitè de la Cambra ha acordat també traslladar al Govern una proposta alternativa a l'esborrany actual sobre la nova Llei de Cambres ja que aquest no els convenç perquè, entre altres aspectes, pateix d'un "excés de protagonisme". Així, el nou equip cameral veu amb recel la proposta de creació d'una Cambra de Catalunya. "Té els mateixos vicis que la Cambra d'Espanya. Volen tenir una veu que representi a tots i creiem que això no toca", ha apuntat Canadell.

Finalment, el comitè ha aprovat també la creació de diferents comissions i grups de treball, entre els quals en destaca un que analitzarà amb deteniment l'operació de trasllat de la seu de la Cambra de Barcelona al districte financer del 22@, que podria fins i tot quedar en l'aire, segons ha assenyalat Canadell.