Com cada any al mes d'abril, aquest dimecres ha començat de nou la campanya de la declaració de la renda, que s'allargarà amb fins al pròxim mes de juny que enguany, la campanya presenta quatre grans novetats. En primer lloc, hi haurà un nou tram per totes les rendes altes, les deduccions per plans de pensions canvien, també podràs deduir despeses per a la rehabilitació d'habitatges i s'ha inclòs per primera vegada una casella específica per a les criptomonedes. Ara bé, com sempre les grans preguntes que sorgeixen al respecte són qui ha de fer la declaració de la renda? O, per exemple, fins quan la puc fer? 

Si tens el dubte de si estàs obligat o no a fer la declaració has de saber que tots els contribuents amb rendes del treball, és a dir una nòmina, superiors a 22.000 euros anuals d'un únic pagador o 14.000 euros de més d'un pagador. Cal tenir en compte que has cobrat qualsevol d'ajuda per trobar-te en ERTO, entres dins de la categoria de més d'un pagador. A més, també estan obligats a presentar la declaració de la renda tots aquells que durant el 2021 tinguessin rendiments de capital mobiliari i guanys patrimonials de més de 1.600 euros. Per últim, els qui també estan obligats a fer la declaració són aquells que reben l'ingrés mínim vital, els qui s'apliquen la deducció per inversió en habitatge habitual o els qui vulguin beneficiar-se de la deducció per doble imposició internacional.

Cal recordar també que per tal de presentar la declaració a través d'internet, sigui a través del programa Renda Web o amb l'aplicació mòbil de l'Agència Tributària, és necessari identificar-se o bé amb Cl@ave PIN, número de referència (que es pot obtenir amb la casella 505 de la declaració de la renda de 2020) o certificat electrònic. En la campanya de l'any passat van presentar la seva declaració un total de 21,7 milions de persones, un 92% d'ells a través d'internet i més d'1,1 milions, per telèfon.

Fins quan puc presentar la declaració de la renda?

D'acord amb el calendari que facilita cada any el Ministeri d'Hisenda, la declaració es pot començar a fer avui, dia 6 d'abril, i el termini per presentar la liquidació de l'IRPF i l'impost de patrimoni s'allargarà fins al 30 de juny. Ara bé, aquestes dates no són les úniques importants dins de la campanya. Si la vols fer per telèfon, per exemple, no podràs demanar hora fins al dia 5 de maig, així com si ho vols fer de forma presencial t'hauràs d'esperar fins a l'1 de juny. Com ja hem dit la campanya finalitza un cop acabi el mes de juny, ara bé si et surt a cobrar i vols liquidar amb domiciliació bancària l'hauràs d'haver presentat abans del 27 de juny.

Principals novetats d'enguany

Com ja hem dit aquest any hi ha quatre grans novetats, el nou tram de l'IRPF per a rendes altes, les deduccions per plans de pensions, que canvien substancialment, la possibilitat d'incloure deduccions per a la rehabilitació d'habitatges i la inclusió d'una casella específica per a les criptomonedes. Les dues primeres novetats arriben a causa dels canvis introduïts en els Pressupostos de 2021.

Pel que fa als canvis en l'IRPF, s'han incorporat nous trams per a retencions per a les rendes del treball a partir de 300.000 euros anuals, amb un tipus del 47%, que suposa un augment de 2 punts i el gravamen de l'estalvi, a partir de 200.000 euros, amb un tipus impositiu del 26%, que suposa un augment de 3 punts percentuals. Pel que fa a les deduccions per aportacions a plans de pensions, podran gaudir de la desgravació les aportacions realitzades en 2021 per un màxim de 2.000 euros en els plans individuals i 10.000 euros en els plans d'empresa.

Pel que fa a les criptomonedes, Hisenda, ha inclòs enguany un nou apartat específic en el qual es poden emplenar una sèrie de caselles per a la declaració dels guanys, alguna cosa que ja era obligatori, però que ara es consigna en una clau diferenciada. També queden exemptes de tributació unes certes subvencions per a rehabilitació d'edificis per tal que sigui més eficients energèticament, unes obres que, a més, poden beneficiar-se de deduccions en l'IRPF. Concretament, si el propietari aconsegueix que el consum energètic es redueixi un 7% a l'habitatge pot deduir un 20% del cost fins a un màxim de 5.000 euros. A més, si l'estalvi energètic és del 30% i un etiquetatge energètic d'A o B la deducció és del 40% fins a un màxim de 7.500 euros. Per últim, et podràs deduir fins al 60%, però si la inversió en la reforma de l'eficiència energètica és integral per a edificis residencials.