Camil Ros, el líder d'UGT de Catalunya, no renunciarà a la derogació de la reforma laboral ni a la pujada del salari mínim. El líder ha reafirmat la seva posició durant el 16è congrés del sindicat que té lloc durant els dies 16 i 17 de desembre i en què està prevista la reelecció de la candidatura de Camil Ros com a secretari general. 

Ros ha dit que l'arribada de la pandèmia no farà que "renunciïn" a les reivindicacions d'acabar amb la reforma laboral i del sistema de pensions del PP o de reclamar la reducció de la setmana laboral i la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) com a "política de reactivació econòmica".

"El missatge a la societat ha de ser clar: cent euros a les butxaques dels treballadors dinamitzen l'economia i, si van a parar als beneficis de les empreses, acabaran a Dubai o Panamà", ha dit. També ha advertit que farà una crida a sortir al carrer si, en uns mesos, es plantegen noves retallades en els serveis públics.

Durant el congrés que té lloc durant els dies 16 i 17 de desembre al Palau de Congressos de Barcelona, està previst que Camil Ros surti reelegit com a secretari general i de Matías Carnero, president del comitè d'empresa de Seat, com a president, atès Ros ha dit no tenir "constància" d'altres candidatures alternatives. Els membres electes del 16è congrés es coneixeran demà 17 de desembre a les 16h de la tarda. Durant la primera jornada del congrés, el 73% dels delegats han mostrat el seu suport a la gestió de Ros durant els últims quatre anys de secretariat nacional.

Resposta d'UGT a la pandèmia

Durant aquests últims mesos de Covid el sindicat "ha sabut donar resposta a la pandèmia", segons Ros, que ha assegurat que si hi ha hagut "EPIS" a molts centres de treball i elements importants dels acords dels ERTO com que els treballadors inclosos mantinguin el comptador de l'atur zero és "gràcies a la UGT".

A més, ha criticat al Govern per la seva manca de resposta a l'epidèmia i la seva divisió interna. Després de les eleccions del 14-F, Ros ha dit que espera que es pugui encetar un nou període polític. "A Catalunya hi ha d'haver un nou cicle basat en polítiques socials, de reactivació econòmica i de diàleg amb l'Estat per trobar una solució política", ha dit.

Context independentista

En el seu discurs de presentació de l'informe de gestió, que els delegats votaran aquesta tarda, Ros ha fet referència diverses vegades a les friccions internes i les pressions externes que es van generar per culpa del procés independentista. "Va ser difícil però tenim el convenciment que ho vam fer bé", ha assegurat.

Alhora, ha volgut fer un record a l'exconsellera de Treball Dolors Bassa."Molta gent ha patit, especialment els delegats de la UGT de les comarques de Girona", on militava Bassa, empresonada pel judici de l'1-O. Ros ha tingut record per "la companya i amiga" a la presó i ha reivindicat que "gràcies a la seva persistència" es va aprovar la renda garantida de ciutadania.

Tres anys després, Ros ha celebrat que els treballadors s'acostin a la UGT pel que fa i no per les seves idees polítiques. "Ara es pot dir que hem aconseguit que a Catalunya s'esculli un sindicat pel resultat de les seves polítiques sindicals i no pel seu posicionament polític partidari", ha dit.

La UGT també ha reconegut haver-se sentit sola en alguns moments, com en el cas de la manifestació contra la sentència del procés, en què Ros va assistir, però el màxim dirigent de CCOO, Javier Pacheco, no ho va fer.

Congressos d'UGT

La renovació dels càrrecs del sindicat ara permetrà poder participar del congrés que s'ha de fer a nivell confederal a la primavera i on Josep Maria Álvarez també espera renovar el seu càrrec com a secretari general a tot l'Estat. Precisament, Ros ha lloat el paper de l'anterior dirigent de la UGT catalana durant "els moments més difícils del 2017" quan "les organitzacions que volíem treballar perquè hi hagués diàleg a tots llocs se'ns mirava malament".

El congrés que se celebra a Catalunya durant aquests dos dies preveu l'assistència de 400 delegats entre avui i demà i hi ha anat una representació institucional molt reduïda per respectar les mesures sanitàries de prevenció de la Covid. El primer de prendre la paraula ha sigut Jaume Collboni, tinent d'alcaldia de Barcelona, que va formar part de la direcció estatal de la UGT durant 7 anys.

Collboni ha proposat tirar endavant "un pacte de la regió metropolitana de la ciutat en favor de la indústria de la mobilitat" per tornar a situar la capital catalana com la "fàbrica d'Espanya". "En aquest país i en aquesta ciutat fabriquem cotxes i trens i continuarem", ha dit.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, també ha estat convidat a l'acte i ha dit que "és estrany ser en un congrés de la UGT com a convidat", ja que ell va ser secretari d'organització i portaveu d'Avalot - Joves de la Unió General de Treballadors (UGT).

El titular de Treball ha reconegut la importància de tenir "un sindicalisme de classe fort" i ha animat els sindicalistes a "forçar" els que tenen responsabilitats a actuar. "Necessitem que tibeu", ha demanat. "Una sortida d'aquesta crisi que sigui justa i que miri per tothom no es pot fer sense el sindicalisme d'aquest país, i no es pot fer sense la UGT de Catalunya", ha conclòs.