La Cambra de Comerç de Barcelona ha criticat la resolució del govern espanyol que obliga a restringir la mobilitat laboral i fixa el teletreball com a prioritari perquè la considera "confusa" i urgeix a l'Executiu que la modifiqui "urgentment" per dissipar els dubtes amb què es troben les empreses. L'ens creu que el text no especifica les condicions per les quals una companyia pot declarar que li és impossible implementar el teletreball, però l'obliga igualment a justificar-ho. A més, consideren que "l'obligatorietat" del teletreball entra en conflicte amb la llei espanyola. L'organització proposa que tant les administracions com les empreses promoguin el teletreball "sempre que sigui possible" però sense imposar una modalitat de treball determinat.

I és que la Comissió d'Assumptes Jurídics de la Cambra ha mostrat la seva preocupació pels "dubtes interpretatius i de caràcter jurídic" que es deriven de la resolució aprovada el 29 d'octubre. Una vegada aprovada, el Departament de Treball va afirmar que sancionaria els empresaris que no impulsessin el teletreball però Empresa i Presidència ho van matisar el mateix dia i van parlar de "recomanar" el treball a distància i no d'obligar els empresaris.

L'ens que dirigeix Joan Canadell assenyala que el text trasllada al titular del centre la càrrega d'acreditar la impossibilitat o falta de recursos per implementar el teletreball i l'obliga a presentar una prova que "de vegades és difícil d'obtenir". "Això es veu agreujat pel fet que la norma no especifica l'abast ni el significat del que s'ha d'entendre per "impossible". Aquesta ambigüitat pot portar a dubtes interpretatius", resumeix la Cambra.

Font de conflictivitat entre empresa i treballadors

Proposen, per exemple, que les empreses que puguin argumentar la falta de viabilitat econòmica no hagin d'implementar el treball a distància. "Amb el text de la resolució a la mà, no sabem si aquests són prou elements per entendre que som davant de la impossibilitat exigida per la norma ni tampoc si no podria ser sancionada ", remarquen.

L'ens pronostica que aquesta "ambigüitat" pot ser "font de conflictivitat" social entre empresa i treballadors, ja que "l'obligatorietat del teletreball entra en conflicte tant amb l'Estatut dels Treballadors com la llei que regula el teletreball que fixa el caràcter voluntari i acordat d'aquesta modalitat de treball".

D'altra banda, la Cambra recorda que la legislació laboral és "competència exclusiva de l'Estat" i assenyala que "no sembla possible" que Catalunya "pugui determinar l'obligatorietat del teletreball". Per això, l'entitat reclama no afegir "falta de seguretat jurídica promoguda per les administracions públiques" a l'escenari de "dificultat i gran incertesa" pel conjunt de l'economia. En la consulta 'Ara mateix quin percentatge de teletreball fa?' —dirigida a les empreses— només el 34% dels enquestats l'ha implementat en més del 75% de la seva jornada laboral, mentre que el 47% va respondre que teletreballen menys d'un 25% de la jornada.

 

Imatge principal: Pla mitjà del president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, en una roda de premsa. Foto: ACN