La Cambra de Comerç de Barcelona manté les seves previsions de creixement de l'economia catalana per 2019, situant-lo en el 2,1%, mig punt per sota del creixement que es va registrar durant l'any passat, del 2,6%. Així ho ha explicat el president de la Cambra, ​​Miquel Valls, que ha sostingut que el context internacional, sobretot l'europeu, incideix en aquest menor creixement a través del sector exterior i la inversió, però ha avisat que "desacceleració no vol dir recessió".

Així, de cara el 2020, la Cambra de Comerç preveu que la fase de desacceleració en l'economia catalana s'estengui i el creixement se situï en el 2%, però Valls ha remarcat que aquesta moderació no implica que estigui en recessió, ja que el PIB segueix augmentant. 

"Ha quedat enrere la fase més alcista del cicle, però no veiem senyals que l'economia catalana pugui entrar en una nova recessió el 2019", ha explicat Valls.

El creixement previst per a l'economia catalana el 2019 és una dècima inferior que per a l'espanyola, que se situa en el 2,2%, tendència que s'ha registrat des del quart trimestre del 2018 i s'ha mantingut durant els primers tres mesos d'aquest any.

Valls ha atribuït aquesta divergència al nivell elevat d'obertura exterior de Catalunya: en períodes d'expansió, l'economia catalana tendeix a créixer més que l'espanyola, mentre que ho fa menys en períodes de desacceleració i de recessió econòmica.

La demanda

El context internacional actualment està impactant en la demanda exterior, efecte que des de la Cambra es preveu que acabi afectant la demanda interna, que durant aquest primer trimestre és la que ha sostingut el creixement per la seva evolució positiva, tot i que inferior a la del 2018.

En aquest sentit, la indústria està sent el sector més afectat per la moderació de l'economia: l'índex de producció industrial ha registrat un descens acumulat del 0,8% fins a febrer, sent la primera taxa negativa des de 2013.

També s'ha produït un descens considerable en els vehicles industrials durant els dos primers mesos de 2019, indicador que la Cambra de Comerç remarca que mostra el canvi d'expectatives en l'economia.

Preguntat per les reduccions de plantilles que s'estan plantejant en empreses industrials catalanes, Rovira ha subratllat que s'expliquen per "casuístiques concretes" de les companyies i no per qüestions sectorials, i ha indicat que en aquest àmbit econòmic està creixent l'afiliació a la Seguretat social i que els afectats pels ERO sumen una proporció petita del total dels afiliats.