La recuperació econòmica va pel bon camí a Catalunya, ara bé hi ha diversos riscos que poden frenar aquesta recuperació i allargar-la més en el temps. Segons ha anunciat aquest dimecres la Cambra de Comerç de Barcelona, aquests riscos són la inflació i l'augment de preus, els problemes de subministrament i abastiment de les empreses, que a la postre poden provocar una revisió a la baixa del PIB català per aquest any i, en major mesura, per al 2022. 

Ara bé, tot i aquestes dades desencoratjadores, la presidenta de la Cambra, Mònica Roca, ha assegurat que Catalunya ha entrat en la segona meitat del 2021, un cop controlada la pandèmia, amb un creixement robust i ha insistit que els principals indicadors ja s'acosten als que teníem abans de la pandèmia, de fet ha insistit amb què Catalunya podria acabar l'any amb un PIB només un 3,9% inferior al del 2019, just abans de l'aparició del coronavirus.

Riscos per l'economia Catalana

Com ja hem dit, l'economia catalana, de moment, va el bon camí per a la recuperació de la crisi provocada per la Covid. Ara bé, hi ha dos grans riscos que la podrien frenar i provocar una rebaixa de les previsions de creixement. 

En primer lloc hi trobem un gran augment de preus pel que fa a les matèries energètiques, com la llum i el gas, i les matèries primeres i industrials que estem vivint en els últims mesos amb el consegüent augment de preus generalitzat que això podria comportar. Des de la Cambra, a través de la seva enquesta de clima empresarial, que un 25% de les empreses industrials catalanes ja han hagut d'apujar els seus preus, encara que ho ha pogut contenir reduint els marges de benefici i encara no s'ha traduït en els preus finals pels consumidors ni en els salaris, encara que aquesta situació podria arribar si la situació s'allargués. De cara a futur, la mateixa enquesta de la corporació mostra que en un futur un 23% de les empreses industrial seguirà augmentant els preus, i apunten que podria ser un segment d'empreses que encara no els ha apujat, per tant, es podria donar la situació que quasi el 50% de les empreses catalanes han d'apujar els preus en el curt termini.

El segon gran risc per a l'economia catalana de cara al futur és el desabastiment que estan patint les empreses al llarg de la cadena de producció, és a dir la manca de matèries primeres o productes. Per calcular l'abast d'aquest problema ara mateix, moltes empreses tenen més dificultats per aprovisionar-se ara que durant la primera onada de la pandèmia. De fet, segons l'enquesta de clima empresarial de la Cambra, Clima, el 61% de les empreses a la indústria i més del 50% a la construcció i el 53% de les empreses del  sector del comerç afirmen tenir dificultats per aprovisionar-se. 

Inflació estructural?

L'augment de preus que estan patint les empreses actualment, encara no s'ha traslladat del tot a la butxaca dels ciutadans, encara que sí que estem veient exemple com el preu de la gasolina o de la llum de forma més directe. Ara bé la gran pregunta respecte a aquest augment de preus és si acabarà provocant una inflació estructural i, com a última conseqüència un procés d'estagflació, és a dir que dins d'un procés inflacionista, es produís un estancament de l'economia. 

Sobre aquesta pregunta, el cap del gabinet d'Estudis Econòmics de la Cambra, Joan Ramon Rovira, ha assegurat que és improbable que s'arribi a aquesta situació, i ha assegurat que a curt termini podria provocar que els ciutadans perdéssim poder adquisitiu, però ha considerat que aquest període inflacionista és, en principi, transitori i hauria de començar a anar a la baixa a mitjan 2022.

En aquest sentit, ha recordat que el preu del petroli, després de la Covid, ha recuperat els nivells de 2018, però ha alertat sobre el preu del gas, que està molt per sobre del preu marcat abans de la pandèmia, per molts motius, però especialment perquè la Xina, un gran actor en aquest mercat, està comprant grans quantitats de gas i, en haver-hi més demanda, això provoca un augment de preus important, que podria provocar que aquesta alça de preus fos estructural. 

Ocupació i creació d'empreses

Pel que fa a la situació de l'ocupació, creació d'empreses i confiança empresarial a Catalunya, des de la Cambra apunten que no estem tan lluny de les xifres prepandèmia, mostra que de moment la recuperació econòmica és robusta a Catalunya. 

Un exemple clar és amb l'ocupació, que actualment és només un 3,9% inferior a la del febrer del 2020, que en xifres absolutes es tradueix en una diferència de 96.802 assalariats efectius menys actualment que el febrer del 2020, i que en condicions normals, podria estar cobert a finals de l'any que ve, sempre que els riscos que amenacen l'economia catalana no facin acte de presència. Un dels motius per aquesta bona millora de l'ocupació a Catalunya és la reducció de les persones en ERTO, que actualment són poc més de 49.000 a Catalunya. 

Pel que fa a empreses actives actualment a Catalunya, actualment en tenim unes 229.738, una xifra realment bona que només està un 1,2% per sota de les xifres prepandèmia, quan en tenim quasi 231.000 empreses en actiu. 

Pel que fa a la confiança empresarial a Catalunya, també se situa una mica per sota de les xifres prepandèmia, concretament un 2,5%. Ara bé, en aquest punt el problema arriba per la banda de l'estancament, concretament perquè el ritme de recuperació es modera respecte als trimestres anteriors. Aquest fet es dona perquè després dels mesos d’estiu i amb la consolidació de la nova “normalitat”, s’espera un creixement més desaccelerat en els trimestres vinents. Si mirem l'índex per demarcacions, podem veure com només cau a Tarragona, a causa de l'augment de preus dels productes energètics i la gran concentració d'indústria petroquímica al territori.

Un altre punt important de la presentació ha estat el de la liquiditat i la solvència que mostren les empreses catalanes, que segueixen sent baixes, encara que ha millorat en els últims mesos respecte a l'inici de la Covid. Concretament el 20,3% de les empreses catalanes tenen problemes de solvència, especialment aquelles amb menys de 10 treballadors. Pel que fa a la liquiditat, el 27% de les empreses catalanes, és a dir quasi un terç, tenen problemes de liquiditat.