Calma, relativa, des de La Moncloa a les previsions més pessimistes que ha donat el Banc d'Espanya sobre el creixement econòmic. La vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d'Afers Econòmics i per a la Transformació Digital, Nadia Calviño, ha afirmat aquest dijous que, en un context d'incertesa com l'actual, "no sorprèn" que la previsió de creixement del Banc d'Espanya per al 2023 (1,4%) difereixi de la projectada pel Govern (2,1%), i ha subratllat que el més "important és el que marquen" aquestes previsions: que Espanya continuarà creixent. Això sí, encara sense recuperar els nivells d'abans de la pandèmia que països com França o Itàlia ja ho han fet en molts aspectes.

"No sabem què passarà"

"Tenim les mateixes dades, però no sabem què passarà en el futur. En els propers mesos, l'economia espanyola estarà marcada pel que passi a la guerra i per com evolucioni l'economia alemanya, que està posant mesures en marxa per tractar d'evitar un alentiment econòmic que pugui tenir un impacte encara més important sobre l'economia europea i, per tant, sobre l'espanyola”, ha apuntat en una entrevista a Onda Cero. La vicepresidenta ha afirmat que el Banc d'Espanya estima per a aquest any 2022 un creixement "molt fort", del 4,5%, més gran del previst pel govern (4,4%), i ha destacat que tots els organismes preveuen que el PIB espanyol continuï creixent l'any que ve. Així, després de ser preguntada per si se sent "desautoritzada" pel fet que el Banc d'Espanya estimi un creixement per al 2023 set dècimes menor al previst per l'Executiu, la vicepresidenta ha respost que "en absolut". Més enllà de com es tanqui enguany, el que apunta aquesta entitat és que la gran recuperació prevista pel proper, no arribarà finalment fins, com a mínim, el 2024.

"Quan parlem amb altres organismes i amb el Banc d'Espanya cap no pren el que un altre tingui una previsió diferent com un conflicte o un atac, és el normal", ha ressaltat Calviño, que ha fet servir un "dit" molt popular entre els economistes al fil de les diferents previsions macro per al 2023: "Quan hi ha tres economistes en una sala, sempre hi ha almenys quatre opinions". Pel que fa a què pot passar si l'economia alemanya col·lapsa, la vicepresidenta ha assenyalat que l'escenari central amb què s'està treballant, també a Alemanya, és d'un "fort alentiment" de la seva economia i ha recordat que s'està intentant prendre mesures entre "tots" perquè no es produeixi un escenari més negatiu. "No sempre aquests escenaris es produeixen, depèn dels nostres actes. No ens podem resignar a aquest escenari més negatiu i intentarem evitar-ho", ha afirmat.

I les pensions?

L'altre gran tema és el sistema de pensions que, per seguir aguantant-lo, tocarà després de més d'una dècada els Fons de Reserva. Així doncs, pel que fa a la despesa que implicarà revaloritzar les pensions al voltant d'un 8,5% per al 2023, la vicepresidenta ha insistit que el govern complirà la llei i les apujarà d'acord amb l'IPC. "Les persones grans són les que més van patir la pandèmia. Nosaltres tenim un compromís amb la revaloració i no cal donar cap dubte, el Govern complirà els seus compromisos. És una llei que es va votar unànimement al Parlament i no generarem incertesa en un àmbit que va tenir el suport de tots els grups parlamentaris, encara que alguns hagin començat a donar missatges contradictoris”, ha indicat.

Calviño ha considerat "incorrecte" que aquest debat sobre la pujada de les pensions es vulgui convertir en un enfrontament entre generacions. "Els pensionistes tindran una revalorització i la resta de la societat tindrà, en alguns casos, una baixada dels impostos i, en general, tots tindran un suport i un alleugeriment amb altres mesures", ha emfatitzat.