La vicepresidenta primera i ministra d'Economia del govern espanyol, Nadia Calviño, ha assegurat aquest dilluns que si bé el subministrament energètic a Espanya està garantit i el país parteix en millor posició que altres socis europeus, cal preparar-se per a una situació "més complicada" de cara a la pròxima tardor a causa de la guerra a Ucraïna. En declaracions als mitjans a la seva arribada a la reunió de l'Eurogrup a Brussel·les, Calviño ha comentat que la "principal conseqüència" del conflicte per a Espanya és la inflació, ja que, mentre en altres països la preocupació pot estar més lligada a possibles talls de subministrament, en el cas d'Espanya "afortunadament el subministrament energètic està garantit".

Ara bé, tot i això, la vicepresidenta ha considerat que "tots hem de començar a integrar la necessitat d'anar avançant en l'eficiència energètica" i en una "gestió el més eficient possible dels recursos energètics" per a reforçar l'autonomia energètica en aquest context "de tanta incertesa i preus tan elevats de l'energia i altres matèries primeres". "Encara que Espanya parteixi d'una posició més favorable, hem de preparar-nos per a una situació més complicada en aquest context de cara a la tardor i això jo crec que els ciutadans espanyols ho entenen molt bé", ha reblat Calviño, que també ha indicat que l'administració pública busca "donar exemple" i per això ha posat en marxa mesures d'estalvi energètic.

En aquesta línia, Calviño ha insistit en el fet que l'entorn econòmic seguirà marcat per una "alta incertesa arran de la reducció significativa del subministrament de gas i petroli de Rússia". És per això que caldrà "treballar en un escenari d'inflació més alta durant més temps", d'aquí ve que el govern espanyol hagi aprovat un segon paquet de mesures enfront de la pujada de la llum i estigui treballant en un pla de contingència, tal com ha sol·licitat la Comissió Europea a tots els Estats per a preparar-se "davant qualsevol eventualitat de cara a la tardor".

"Espanya parteix d'una posició favorable perquè tenim una alta diversificació del subministrament, diversificació de fonts d'energia, una alta penetració de les renovables i capacitat d'emmagatzematge, però és clar que el conjunt de la UE ha de preparar-se per a fer front a qualsevol escenari en aquest context tan incert", ha assegurat la vicepresidenta. En aquest sentit, i preguntada per les mesures econòmiques que preveu anunciar demà l'executiu de Pedro Sánchez en el marc del debat sobre l'estat de la nació, Calviño ha assegurat que aquestes seguiran les línies principals que han marcat la seva actuació des de 2018, "responsabilitat fiscal, justícia social i reformes estructurals progressistes". En aquesta línia Calviño ha insistit que s'adoptaran "mesures eficaces, que siguin adequades i que s'adaptin a les necessitats de cadascun dels moments" amb dues "prioritats clares: contenir l'alça dels preus i garantir un repartiment just del cost de la guerra".

Pel que fa a les perspectives econòmiques, que seran objecte del debat entre els ministres de l'eurozona, Calviño ha assegurat que tots els organismes coincideixen a preveure un creixement "fort" per a Espanya, d'entorn del 4% enguany i al 2% l'any que ve, fins i tot en aquest context d'alta incertesa en la segona meitat de l'any. És per això que també ha aprofitat per destacar que les projeccions apunten a "una temporada turística molt positiva", amb xifres pròximes als rècord registrats en 2019, malgrat els temors que han suscitat les males perspectives de l'economia alemanya, important emissor turístic cap a Espanya. I, per acabar, ha subratllat que veuen un "enorme interès dels inversors internacionals" a Espanya precisament per la diversificació de les fonts d'energia, l'alta penetració de renovables i el topall al preu del gas "que ens dona una xarxa de seguretat en un entorn d'alça dels preus".