Damià Calvet, exconseller de Territori, ha pres aquest divendres possessió com a nou president del Port de Barcelona en substitució de Mercè Conesa, que ha estat presidenta de l’entitat des de juliol de 2018. Calvet va ser nomenat president del Port de Barcelona en la darrera reunió del Consell Executiu del Govern de Catalunya del passat 29 de juny, a proposta del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori. El seu nomenament ha estat ratificat avui mateix quan s'ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

Amb aquest nou càrrec, Calvet afrontarà grans reptes al capdavant del Port com per exemple el seu desenvolupament sostenible, tant en l'àmbit mediambiental com en l'econòmic, social i de governança, la descarbonització de l’activitat marítima-portuària i la lluita contra l’emergència climàtica, tenint com a full de ruta els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l’Agenda Verda de Catalunya, que segueix les directrius del Pacte Verd de la Unió Europea.

El nou president del Port de Barcelona tindrà com a aliades la innovació i la digitalització per fer d'aquesta infraestructura un port del segle XXI, un hub logístic sostenible, multimodal, àgil, resilient i transparent, objectius tots ells marcats en el IV Pla Estratègic 2021-2025 de la institució. Innovació i digitalització són dues eines imprescindibles per aconseguir un port més verd, un port que faci créixer el nombre de llocs de treball i la seva qualitat i un port que generi més ocupació i més riquesa a la ciutat.

Llarga experiència al sector públic

El nou president del Port de Barcelona ostenta una llarga trajectòria professional al sector públic, sense anar més lluny, l'última legislatura va ser el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat durant la XIII Legislatura i a les passades eleccions del 14 de febrer va ser elegit diputat per Junts per Catalunya.

Abans de ser conseller, Calvet havia ocupat diverses responsabilitats dins de l'Executiu català com la de director de l’Institut Català del Sòl (INCASÒL) i president de CIMALSA (2013-2018), dues empreses públiques de transformació de sòl per a l’activitat econòmica i residencial i la promoció pública d’habitatge. A més, també va ser secretari de Territori i Mobilitat (2011-2012), director general d’Arquitectura i Habitatge (2001-2004) i cap de Gabinet del conseller de Política Territorial i Obres Públiques (1997-2001).

En l'àmbit municipal, també va exercir de regidor dues ocasions, exercint de tinent d’alcalde d’Urbanisme, Economia i Hisenda de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès (2015-2018), amb Mercè Conesa com alcaldessa, i regidor de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú (1999-2003).

Pel que fa als seus estudis, Calvet té un Grau en Ciències i Tecnologies de l'Edificació per la Universitat Ramon Llull i és diplomat en Arquitectura Tècnica per la Universitat Politècnica de Catalunya.