El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ha considerat en la presentació de resultats del primer trimestre de l'entitat que "seria una bona notícia que BFA cotitzés en borsa", en referència al banc angolès participat pel portuguès BPI, que ha de reduir la seva elevada concentració de riscos al país africà. A més, Cortázar ha definit BFA com "un banc magnífic, amb una elevada rendibilitat, molt ben gestionat i amb un balanç molt sanejat", la sortida a borsa de la qual ja va sonar en un passat.

"Pensem que la solució pot anar per aquesta via", ha indicat novament perquè cada accionista pugui equilibrar la seva participació, si bé ha citat al diàleg amb Unitel (empresa de telecomunicacions en la qual participa la família Dos Santos, i que posseeix el 49,5% del capital de BFA, davant el 50,5% que té BPI) per assolir una decisió sobre això.

En aquest sentit, ha afegit que la negociació amb la família Dos Santos se centra ara en aquest aspecte, després de no haver pogut tancar un acord respecte a la seva participació en BPI, en la qual Isabel Dos Santos posseeix el 18,6% a través de l'empresa Santoro, la qual cosa va portar fa tan sols unes setmanes a CaixaBank a presentar una OPA pel 100% de les accions del banc lusità.

Ja no toca negociar

El conseller delegat ha assegurat que CaixaBank ha presentat l'oferta pensant en el millor interès de BPI i per permetre al Banc Central Europeu (BCE) suspendre les sancions que podien derivar-se de l'incompliment respecte a l'elevada concentració de riscos de l'entitat a Angola: "Una vegada es presenta una OPA ja no toca negociar, els altres accionistes han de decidir acceptar o no acceptar l'OPA". 

Tanmateix i amb referència a la petició de CaixaBank al BCE per evitar sancions, Cortázar ha explicat que encara no han rebut resposta, però que són optimistes perquè es tracta d'un incompliment per un canvi normatiu i tenint en compte que el BPI és un bon banc, "el BCE no pot fer cap altra cosa que ajudar en aquest procés". I després de l'OPA sobre el BPI, que segons Cortázar és la gran prioritat, sense plantejar-se de moment més adquisicions, encara no s'ha decidit si s'ampliaria o no el capital per recuperar uns nivells de solvència superiors a l'11%.

A més i malgrat que l'impacte d'aquesta operació els deixa amb ràtios de capital superiors als d'altres competidors a Espanya, CaixaBank s'ha "autoimposat" ràtios de capital molt elevades, entre l'11 i el 12%, per continuar mantenint-se a l'avantguarda de l'aspecte de solvència.

L'impacte de Barclays

CaixaBank ha obtingut un benefici 273 milions d'euros el primer trimestre, un 27,2% menys respecte al mateix període de l'any anterior, que incloïa "impactes singulars" associats a la integració de Barclays Bank SAU, segons ha informat l'entitat financera. El resultat abans d'impostos assoleix els 376 milions, el que suposa un creixement del 78,7%, i el resultat atribuït al negoci bancari i d'assegurances, excloent l'activitat immobiliària i les participades, ascendeix fins els 544 milions.

La morositat s'ha reduït fins al 7,6% com també s'han reduït els saldos dubtosos xifrats en 5.170 milions en els últims dotze mesos i les pèrdues per deteriorament d'actius financers, de 410 milions aquest trimestre, un 45,2% menys després de la caiguda de les dotacions per a insolvències en un 59,2%, amb estabilitat en crèdits i recursos de clients i una ràtio de capital de l'11,6%.

Els crèdits sobre clients bruts ascendeixen a 206.158 milions, el que suposa un baixada del 0,1% mentre que la cartera sana creix un 0,2%, perpetuant així la tendència positiva dels últims trimestres. "Una mostra de l'evolució favorable de la nova concessió de crèdit", amb el que el crèdit hipotecari creix un 45% i el de consum un 44%. Els recursos totals de clients es situen en els 295.716 milions, un 0,3% menys, encara que aïllant l'impacte de la valoració de mercat als productes de fora de balanç, els recursos han crescut un 0,2%.

Marges i negoci immobiliari

El marge d'interessos ha assolit els 1.020 milions, un 10,4% menys a causa de l'evolució a la baixa dels tipus d'interès, l'eliminació de les clàusules sòl dels préstecs hipotecaris i la disminució dels ingressos de renda fixa. A més, les comissions s'han situat en els 465 milions, un 9,4% menys a causa de l'impacte de la volatilitat dels mercats amb especial incidència en fons d'inversió i plans de pensions, així com pels ingressos més importants per operacions singulars de banca d'inversió en el primer trimestre de 2015.

Per la seva part, el marge brut s'ha situat en 1.922 milions, un 1,6% menys i el marge d'explotació en 919 milions, amb un increment del 35,4%, i del 0,1% excloent els costos extraordinaris de 2015. La liquiditat bancària s'ha situat en 49.555 milions, el que representa un 14,5% de l'actiu del Grup en gran manera impactada per l'evolució del 'gap' comercial, els venciments no renovats d'emissions institucionals i el venciment i gestió de col·laterals de pòlissa.

En referència al negoci immobiliari, BuildingCenter, la filial de CaixaBank, ha comercialitzat 1.960 milions en vendes i lloguers amb dades acumulades dels últims dotze mesos, obtenint així uns resultats positius en les vendes per segon trimestre consecutiu. La cartera neta d'immobles adjudicats disponibles per a la venda ha ascendit a 7.194 milions, 65 milions menys en el primer trimestre de 2016, amb el que es manté una tendència progressiva cap a l'estabilització, amb una cobertura del 57,5%.

"Aclariments tècnics"

CaixaBank també ha demanat "aclariments tècnics" a la sentència d'un jutjat de Madrid després que aquesta fallés contra les clàusules terra de quaranta entitats financeres per falta de transparència, segons ha concretat Cortázar, qui també ha volgut recordar que l'entitat va eliminar les clàusules sòl durant el passat exercici i que té 515 milions de provisionss en cas que ho hagi de tornar amb efectes retroactius fins al maig de 2013, tal com estipula la jurisprudència fins ara.

"Estem en un procés de demanar aclariments tècnics a la sentència i quan els tinguem ho analitzarem i acabarem de prendre una decisió sobre els pròxims passos" ha assegurat el conseller delegat sense voler especificar la xifra d'impacte de tots els importas que s'haurien de tornar des que CaixaBank va començar a concedir els préstecs. Malgrat això, també ha assegurat que "tenim la capacitat financera per prendre la decisió que considerem més adequada per a nosaltres, els nostres clients i els nostres accionistes".

Prudència amb Ausbanc

En referència a Ausbanc, Gortázar ha volgut ser "extraordinàriament prudent" en tractar-se d'un tema sota investigació, per la qual cosa ha advocat per "deixar actuar a la justícia i no interferir en un procés en marxa". Amb tot, també ha explicat que, després de les detencions per possibles coaccions, CaixaBank va decidir el "cessament immediat" de la seva relació d'insercions publicitàries i patrocini a les publicacions d'Ausbanc per no ser adequat en les circumstàncies actuals.

A això, també ha afegit que CaixaBank no ha tingut "el més mínim tracte de favor" per part d'Ausbanc, i ha posat com a exemple que l'entitat financera té més de 200 procediments judicials en contra presentats per advocats de l'associació d'usuaris de la banca.

Finalment, Cortázar ha explicat que l'entitat s'estalviarà 40 milions anuals després d'haver rebut 370 adhesions al seu acord laboral de prejubilacions voluntàries, que preveia fins a un total de 484 desvinculacions. La sortida d'aquests empleats es produirà l'1 de juny, una decisió integrada en el procés de recerca contínua de reducció de costos i millora de l'eficiència del banc a un context de marges de negoci reduïts per la caiguda dels tipus d'interès. Tanmateix, Cortázar tampoc no ha volgut oblidar-se de la recerca de clients per incrementar ingressos, per la qual cosa CaixaBank continuarà invertint en la seva plantilla amb més informació, així com en les seves sucursals, per exemple amb especialització.