CaixaBank ha presentat aquest divendres els resultats de l'exercici 2020, en el qual l'entitat ha aconseguit un benefici atribuït de 1.381 milions d'euros, malgrat el context marcat per la pandèmia de la Covid. En aquest sentit, el president de CaixaBank, Jordi Gual, i el conseller delegat, Gonzalo Gortázar, han destacat la fortalesa de l'entitat i s'han mostrat motivats en l'avanç de la fusió amb Bankia, la qual consideren una "prioritat clau".

Gortázar ha constatat que la fusió amb Bankia avança a bon ritme i es preveu que es faci efectiva en el primer trimestre d'any. El conseller delegat ha explicat que ambdues entitats treballen en qüestions "sensibles" com és la "definició de l'organització o les posicions directives", per la qual cosa no ha ofert més detalls.

Gortázar considera que l'operació està avançant "molt ràpid" tenint en compte que la integració afecta dues grans entitats. "No és que anem lents, és que encara no hem començat. Els calendaris de fusió no depenen dels acords de repartiment de poder, sinó de les autoritzacions del supervisor bancari i de Competència i el Ministeri. Això marca el ritme d'integració", ha subratllat. Mentre aquestes autoritzacions no arribin, el que és important, ha assenyalat Gortázar, és que CaixaBank i Bankia "continuïn fent les coses molt bé" de forma independent.

Reptes conjunts

El conseller delegat de CaixaBank confia que la fusió amb Bankia és la "decisió correcta" i ha destacat que aquesta "gran integració" permetrà a la nova entitat aconseguir una posició competitiva molt forta el 2022. La fusió de CaixaBank i Bankia suposarà la creació del banc més gran d'Espanya, amb més de 20 milions de clients, més de 50.000 empleats i 6.700 sucursals. En aquest sentit, l'entitat ha reafirmat la seva intenció de mantenir sucursals en aquells municipis rurals on només hi ha una única entitat financera.

Gortázar creu que la fusió permetrà una bona integració personal, que consolidarà la fortalesa comercial de l'entitat i que permetrà assolir sinergies i millorar el servei. Així mateix, permetrà promoure la recuperació post-crisi i crear un nou grup un model de banca diferencial que potenciï la digitalització i que mantingui el model de proximitat que ha caracteritzat fins ara a ambdues entitats.

El conseller delegat de CaixaBank ha destacat la millora de l'eficiència i la capacitat de resiliència de l'entitat malgrat la crisi de la Covid, que ha provocat una disminució dels beneficis en un 19%. "Estem molt orgullosos dels resultats que hem aconseguit", ha assenyalat Gual, que ha destacat que la ràtio de morositat ha baixat el 2020, fins al 3,3%, i ha augmentat la capacitat de cobertura. Tanmateix, l'entitat també preveu que la morositat augmenti el 2021, encara que segons Gortázar l'impacte "serà absolutament gestionable". El president de l'entitat també ha destacat el compromís social i amb el medi ambient de l'entitat durant el 2020, amb l'emissió de bons socials i verds, així com la col·laboració amb l'Obra Social "La Caixa".

L'entitat pagarà 2,68 cèntims per acció a càrrec dels beneficis de 2020, després de la nova flexibilitat anunciada pel Banc Central Europeu (BCE), que permet als bancs repartir fins al 15% dels seus beneficis en dividends, pràctica fins ara vetada a causa del context marcat per la Covid. El directiu ha lamentat que les restriccions imposades per repartir dividend, sumades a la incertesa econòmica i als tipus d'interès negatiu establerts pel BCE, hagin impactat negativament en la cotització borsària de les entitats bancàries.

CaixaBank ha realitzat l'últim any dotacions per valor de 1.252 milions d'euros per anticipar-se a impactes futurs pels efectes econòmics de la Covid, una xifra que augura serà menor el 2021. Tanmateix, el president de l'entitat ha instat al govern espanyol a utilitzar "amb bon criteri" els fons Next Generation EU per la recuperació econòmica i ha fet valdre la col·laboració publicoprivada per maximitzar-ne l'aprofitament. A més, també ha exposat que és el moment d'acompanyar les inversions de reformes, com la del sistema de pensions i del mercat laboral.