CaixaBank preveu assolir una rendibilitat superior al 12% el 2024, la qual cosa suposa pràcticament duplicar els nivells actuals i generar uns 9.000 milions d'euros de capital. Així ho recull el nou pla estratègic de l'entitat per al període 2022-2024, el primer després de la integració de Bankia, que posa el focus a aplicar una atractiva política de remuneració als accionistes i en la millora de la rendibilitat, basada en un augment dels ingressos i la reducció dels costos per les sinergies de la fusió.

CaixaBank es marca l'objectiu de generar al voltant de 9.000 milions de capital en els propers tres anys, quantia que inclou els 1.800 milions de la recompra d'accions que es repartiran aquest exercici; els dividends, amb un payout -percentatge del benefici que es destina a aquesta finalitat- superior al 50%, i un capital CET1 -de màxima qualitat- per sobre del 12 %, segons la informació remesa a Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Caixabank destaca que aquesta estratègia de retribució "reverteix directament en la societat", ja que els seus principals accionistes són la Fundació Bancària La Caixa (30%) i l'Estat (16%) a través del FROB. Un altre 28% de les quanties repartides va en mans d'uns 646.000 petits accionistes.

Augmentar els ingressos

L'entitat líder a Espanya es proposa d'augmentar els seus ingressos al voltant del 7% entre 2022 i 2024, gràcies, en part, a l'impuls de l'activitat d'assegurances (+10%) i de les comissions (+2%). Amb això, el marge d'interessos creixerà un 8% basat en el nou entorn de tipus d'interès positius. Una altra de les variables que experimentaran un comportament positiu en aquest període serà la rendibilitat, que se situarà per sobre del 12%, gairebé el doble que la taxa actual, cosa que permetrà millorar la ràtio d'eficiència i situar-la per sota del 48% el 2024, deu punts menys que a tancament de 2021. També la ràtio de morositat millorarà, situant-se per sota del 3 % al final del pla.

"A prop dels nostres clients" és el lema d'aquest nou full de ruta, que situa el client en l'eix d'actuació i potencia la sostenibilitat, remarca CaixaBank. Així, el pla preveu millorar un 50% la nova producció d'hipoteques en comparació amb el període 2019-2021, mentre que l'objectiu en crèdit al consum és créixer un 30%. En estalvi a llarg termini la meta és augmentar en 70 punts bàsics la quota de mercat, actualment en el 29,6%.

Atenció telemàtica

Per millorar l'experiència del client, la intenció de l'entitat és continuar prioritzant el model d'oficina Store a la xarxa urbana, mantenir la presència a la xarxa rural i potenciar l'atenció remota (inTouch) i digital (Now, imagin). En concret, preveu atrapar els 4,6 milions de clients atesos de forma telemàtica, la qual cosa suposa gairebé duplicar els 2,4 milions que tenia a tancament del passat exercici. De la mateixa manera, s'espera que imagin, el banc 'mobile' del grup, augmenti la seva base de clients de 3,7 a 4,8 milions.

Quant a sostenibilitat, el grup té l'objectiu de mobilitzar 64.000 milions d'euros en finançament sostenible i impulsar la inclusió financera a través de MicroBank, que el 2024 assolirà els 3.500 milions d'euros en nova concessió de crèdits, un 36 % més que el disposat en el període 2019-2021. En la seva aposta per la tecnologia, l'entitat augmentarà la plantilla de CaixaBank Tech de 600 a 1.000 empleats i impulsarà fins al10% el nombre d'empleats amb rols de desenvolupador.

El president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, ha destacat en un comunicat que aquest full de ruta permetrà oferir la millor proposta de valor per als clients, mantenir una política de dividends atractiva per als accionistes i convertir CaixaBank en un referent en sostenibilitat. "Esperem durant la vida del pla poder recuperar una rendibilitat del 12 %, un retorn que contribuirà a poder remunerar adequadament a tots els nostres accionistes", ha recalcat el conseller delegat, Gonzalo Gortázar.

Incertesa econòmica

El pla estratègic arrenca en un moment de gran incertesa econòmica per la guerra d'Ucraïna, que ha disparat els preus de l'energia i també la inflació. Malgrat això, CaixaBank preveu un escenari de creixement econòmic sostingut durant 2022-2024, amb una pujada del PIB d'Espanya que assolirà una mitjana del 3,4% en els tres anys del pla i una taxa d'atur que descendirà gradualment fins a l'11,5% el 2024. Quant als tipus d'interès, CaixaBank augura una normalització de la política monetària en els pròxims trimestres en resposta a l'alta inflació, de manera que l'euríbor a 12 mesos passaria d'una mitjana del -0,5 % el 2021 a l'1,5-1,6 % en 2023-2024.