El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ha afirmat que l'Oferta Pública d'Adquisició (OPA) que llançarà l'entitat catalana sobre la lusitana BPI és "l'única solució possible per a totes les parts implicades". En una conferència amb analistes, el conseller s'ha mostrat confiat que aconseguiran la supressió de la limitació del 20% dels drets de vot del BPI per tal de tirar endavant l'oferta voluntària a un preu d'1,113 euros en metàl·lic sobre totes aquelles accions que encara no posseeix sobre el BPI, és a dir, un 55,9%, la qual cosa suposa valorar el banc portuguès en 1.662 milions d'euros, segons ha anunciat CaixaBank.

A més, s'ha decidit emprendre aquesta operació després de no haver estat possible tancar un acord satisfactori amb Santoro Finance, el vehicle inversor d'Isabel Dos Santos, per resoldre els problemes de concentració de riscos a Angola per part del BPI, on l'empresària té el 18,6% del capital. En aquest sentit, el BCE ja va fixar límit per solucionar-ho el passat 10 d'abril i davant de la impossibilitat de complir amb aquesta data, el BPI ja ha sol·licitat a l'organisme central europeu un termini addicional per emprendre els requeriments establerts. En referència a quina estratègia hauria de seguir el BPI per reduir el risc de les participacions a Angola, Cortázar ha explicat que el primer pas és l'OPA sobre el BPI, però que alhora són conscients de la relació històrica entre Portugal i Angola i que estan "negociant dur" per trobar una solució que permeti un acord satisfactori per a tots. D'aquesta manera, ha defensat en reiterades ocasions que l'OPA "és la millor solució per a BPI i per preservar el valor del banc i de tots els seus accionistes".

Després de la falta d'acord amb Dos Santos, CaixaBank ha sol·licitat al Banc Central Europeu (BCE) la suspensió de qualsevol procediment administratiu contra BPI relacionat amb la seva situació d'excés de concentració de riscos a Angola amb la finalitat de permetre a l'entitat catalana presidida per Isidre Fainé trobar una solució a l'esmentada situació sota el supòsit que prengui el control del Banc BPI. Amb l'oferta anunciada aquest mateix dilluns, CaixaBank reforçarà el seu paper per trobar una solució mentre ajudarà la millora de la rendibilitat de BPI gràcies a les sinergies que generarà la futura col·laboració amb CaixaBank. Respecte al possible interès de CaixaBank pel també portuguès Novo Banco, Gortázar ha assegurat que ara estan completament centrats en BPI i en el fet que segueixi millorant la seva solvència i rendibilitat gràcies al seu suport. 

Donar suport a l'equip directiu del BPI  

El preu ofert per CaixaBank reflecteix la mitjana ponderada dels últims sis mesos per la qual cosa, segons la normativa portuguesa, es tracta d'un preu equitatiu. L'oferta, que es registrarà en la Comissão do Mercado de Valores Mobiliários portuguesa (CMVM) una vegada es rebin les aprovacions pertinents i es faci efectiva la supressió de la limitació del 20% dels drets de vot es preveu que sigui completada durant el tercer trimestre d'aquest any.

CaixaBank, que va arribar al mercat portuguès fa 21 anys amb la seva entrada en BPI, continuarà donant suport a l'equip directiu de l'entitat portuguesa i treballarà per aconseguir la màxima creació de valor per a tots els accionistes. L'entitat catalana té la intenció que el BPI continuï sent una companyia cotitzada un cop efectuada l'oferta. Les accions de BPI, suspeses de cotització des del passat 11 d'abril, van marcar el seu últim preu en 1,19 euros el passat 9 d'abril, amb una pujada del 3,5%.

Després de l'OPA, CaixaBank analitzarà i plantejarà potencials àrees de cooperació entre les dues entitats amb l'objectiu de desenvolupar sinergies, reduir costos i incrementar fonts d'ingressos. Es preveu que aquestes noves iniciatives permetin a BPI obtenir sinergies que beneficiaran tots els accionistes de l'entitat i reduir la ràtio d'eficiència recurrent de BPI al mercat portuguès. S'estima unes sinergies potencials de costos de 85 milions a partir del tercer any i unes sinergies d'ingressos anuals de 35 milions.

Aquestes sinergies permetran que BPI acceleri les millores registrades l'últim any en la seva solvència i rendibilitat, després de passar d'una ràtio CET1 'fully loaded' del 8,6% el 2014 al 10% el 2015 i d'un ROSEGA negatiu del 7,3% el 2014 al 10,4% de 2015.

Com afecta els accionistes de CaixaBank?

CaixaBank espera que aquesta oferta d'adquisició d'accions tingui un impacte positiu del voltant del 8% en el benefici recurrent per acció de CaixaBank el primer any. A més, s'estima que el retorn sobre la inversió (ROIC) sigui del 12% el primer any i assoleixi el 14% en el tercer. El seu impacte en la base del capital de CaixaBank es preveu que sigui d'entre 95 i 115 punts bàsics, assumint un percentatge de participació en BPI d'entre el 51% i el 70%, respectivament, després de l'acceptació de l'oferta, la qual cosa reduiria la ràtio CET1 'fully loaded' fins al 10,6% i el 10,4%, segons el cas.

En tot cas, l'objectiu de CaixaBank és mantenir una ràtio de capital 'fully loaded' CET1 superior a l'11% després de la transacció, segons els objectius del Pla Estratègic 2015-2018. Convé recordar que la inversió de CaixaBank en BPI es va iniciar el 1995 amb una visió estratègica a llarg termini i amb voluntat de suport al BPI perquè es convertís en el banc de referència a Portugal.

L'any 2012, CaixaBank va obtenir una dispensa de la CMVM per sobrepassar el llindar d'un terç del capital sense llançar una OPA obligatòria, a causa de l'existència de limitacions al dret de vot dels accionistes i amb subjecció a una sèrie de condicions, com és el compromís de CaixaBank de no designar consellers addicionals als quatre consellers designats fins aquell moment. Finalment, el febrer de 2015, CaixaBank va anunciar el llançament d'una OPA voluntària sobre les accions que no controlava amb l'objectiu de finalitzar amb la asimetria existent entre la participació econòmica i la capacitat de vot.