El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ha subratllat aquest dijous que l'entitat "no cobrarà" als particulars pels dipòsits i ha explicat que el banc ha decidit accelerar el pla de transformació de la seva xarxa d'oficines per potenciar les anomenades oficines Store, més grans i amb una varietat de serveis superior.

Així ho ha dit durant la roda de premsa de presentació dels resultats de l'entitat fins al setembre, en què Gortázar ha assegurat que no es planteja cobrar als particulars pels dipòsits -a diferència del que va anunciar el Banc Sabadell la setmana passada-, tot i que sí que s'està cobrant "als dipositants empresarials de mides significatives", que ja entenen que la liquiditat excedentària ara "té un cost", ha dit.

A l'espera del veredicte de l'IRPH

D'altra banda, CaixaBank, com el conjunt del sector bancari, està a l'espera de conèixer la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre l'índex IRPH, que espera que es divulgui a principis de 2020.

Preguntat per si aquest factor pot fer revisar el seu pla estratègic, ha dit que el banc "no preveu canvis per aquest motiu", perquè confia que s'avalarà la legalitat d'aquest índex. "Seguim tenint aquesta confiança", ha dit Gortázar.

Així mateix, tot i que la rendibilitat financera està per sota dels objectius marcats en el pla estratègic -un 10,1% actualment, tot i que sense comptar el cost de l'ERO, enfront del 12% fixat per a finals de 2021-, Gortázar ha dit que "hi ha temps per veure si complim els objectius", tot i que "els tipus negatius no són una bona notícia per als bancs". Amb tot, Gortázar ha comentat que s'ha demostrat que el diagnòstic era encertat i que "podem arribar" al 12% de rendibilitat financera tot i el context desfavorable.

Accelera el pla d'oficines Store

No obstant això, el directiu ha explicat que CaixaBank ha decidit accelerar 18 mesos el desplegament de les oficines tipus Store, el seu nou model d'oficina.

Si bé l'entitat es va proposar comptar amb 600 oficines Store al tancament de 2021, a hores d'ara ja té 416 oficines d'aquest tipus i es proposa arribar a les 600 el juny de 2020, un any i mig abans del previst.

Tot i la debilitat del crèdit hipotecari, Gortázar ha ressaltat la bona evolució del crèdit al consum i del concedit a les empreses. Gortázar ha atribuït la debilitat del crèdit hipotecari a la desacceleració econòmica i als efectes de la nova llei de crèdit immobiliari, "que ha suposat una aturada temporal de les operacions que ara s'està recuperant", ha afegit.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat