El president de CaixaBank, Isidre Fainé, ha reiterat que "la política a la Caixa no ha existit mai", durant la seva intervenció a la junta general ordinària d'accionistes que ha aprovat la gestió i els resultats de l'exercici 2015. Precisament, Fainé, que ha assegurat haver intentat fer moltes coses per Catalunya, ha remarcat que tots els presidents catalans volien un banc que fos líder a Espanya i la seva entitat no només ho ha aconseguit sinó que contràriament a allò apuntat per un dels accionistes en la seva intervenció, també ha aconseguit augmentar el nombre de clients a Catalunya. 

D'aquesta manera, i tal com ja va anticipar en la presentació de resultats anuals on va explicar que "els banquers han de ser en general discrets", el president de CaixaBank ha advocat novament per separar política i economia a la vegada que s'ha mostrat partidari del diàleg i les negociacions entre administracions. 

Un dividend equivalent al 50% del benefici

CaixaBank ha aprovat la repartició d'un dividend en efectiu que equival al 50% del benefici net consolidat en l'exercici, segons ha comunicat el president de l'entitat. L'objectiu és assolir "un bon equilibri entre la remuneració atractiva per l'accionista i la prudència en la gestió". D'aquesta manera, CaixaBank perpetuarà la política de dividends aplicada fins al moment mitjançant el pagament trimestral i l'opció d'escollir percebre accions en un d'aquests pagaments. 

Fainé també ha explicat durant la seva intervenció que les cotitzacions bancàries s'han vist fortament influenciades pels dubtes sobre la recuperació econòmica a la zona euro, el dèbil creixement dels valors de negoci de la banca, els tipus d'interès "ultra baixos" i la incertesa de l'àmbit regulatori. Ara bé, això no ha afectat la rendibilitat del dividend pagat per Caixabank, que ha superat la mitjana espanyola i europea durant l'exercici 2015.  

D'altra banda, el president de l'entitat ha assegurat que Criteria, la matriu inversora de CaixaBank, reduirà gradualment la seva participació per tal de poder incrementar el seu capital flotant en Borsa, un percentatge d'accions que cotitzen lliurement al mercat, sense estar vinculat a un accionista únic. Aquest fet contribuirà, segons Fainé, a donar "una claredat més gran en la comunicació a la comunitat inversora". 

"Un preu raonable" per BPI

En una línia molt similar a la mostrada pel conseller delegat, Gonzalo Cortázar, durant la presentació de resultats trimestrals de CaixaBank al voltant del BPI, Fainé ha assegurat que l'oferta pública d'adquisició (OPA) permet als integrants de l'entitat portuguesa "vendre a un preu raonable o seguir sent accionistes i beneficiar-se de les sinergies de Caixabank". En aquest sentit, Cortázar ha remarcat que "seria una bona notícia que BFA [participat per BPI] cotitzés en borsa", ja que això li permetria reduir la seva elevada concentració de riscos a Angola. 

Convé recordar que CaixaBank ofereix un preu metàl·lic d'1,113 euros per acció, equivalent a la mitjana ponderada de cotització del BPI en els últims anys i que alhora és considerat per la normativa portuguesa com un preu equitatiu. Més concretament, l'oferta va dirigida al 55,9% d'accions del BPI que encara no estan en mans de CaixaBank i que suposaria valorar l'entitat portuguesa en 1.622 milions. 

Lideratge a Espanya

"Hem reforçat el nostre lideratge a Espanya, en un entorn molt competitiu gràcies al nostre model de proximitat, a una gran tasca comercial i a la integració del negoci de Barclays a Espanya", ha assegurat Fainé, que també ha volgut emfatitzar que CaixaBank és l'entitat "amb el superàvit de capital més alt del sector", que alhora ha millorat la rendibilitat gràcies a "l'augment dels ingressos bancaris, a l'estabilització de la base de costos recurrents i a la disminució del volum de provisions per una menor morositat". 

D'altra banda, el president de l'entitat ha destacat també que durant aquest 2015, CaixaBank ha realitzat "avenços importants" en els cinc reptes del pla estratègic 2015-2018 que són: qualitat i reputació, rendibilitat, gestió activa del capital, digitalització i equip humà. 

Riscos econòmics

Malgrat que Fainé ha pronosticat que aquest any serà "lleugerament millor" que el 2015, també ha advertit dels riscos que suposen l'evolució de les economies emergents més vulnerables, el referèndum sobre la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE) i els efectes dels increments dels tipus d'interès als Estats Units. I en aquest sentit, el president de l'entitat ha indicat que, "tant l'any passat com aquest, esperem que Espanya lideri aquesta fase de recuperació entre les grans economies de l'àrea".

A més, ha subratllat que "el sistema financer està donant un clar suport a la recuperació econòmica a Espanya", sobre el que ha afegit que "cal continuar millorant la competitivitat per consolidar el superàvit exterior i reduir el deute extern, reduir el dèficit públic per portar-ho a nivells que ens allunyin de zones de vulnerabilitat i, sobretot, que l'economia continuï creant llocs de treball per reduir la taxa d'atur".