L'embolic de la sentència del Tribunal Suprem sobre qui ha de pagar l'impost de les hipoteques i si aquest impost té retroactivitat o no és el tema central en el sector bancari les darreres setmanes. El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ha dit avui que "hem d'esperar al 5 de novembre perquè no sabem encara de quina situació estem parlant", però de totes maneres, "considerem que no té sentit que per haver complert una norma ara en sortim penalitzats". 

En aquest sentit, doncs, Gortázar ha assegurat que "respectem les decisions del Suprem i creiem que tots els ciutadans ho hem de fer", i d'aquesta manera, "adaptarem la nostra pràctica en el tema de les hipoteques al que decideixi el TS". Amb tot, el conseller delegat ha volgut recordar que "estem parlant d'una sentència que diu que una norma que ha estat en vigor durant 23 anys no és vàlida. Lògicament, si aquesta norma no és vàlida, la deixem d'aplicar, però considerem que no té sentit que per haver complert una norma ara en sortim penalitzats". 

"Entenem i valorem que els ens públics procurin desbloquejar aquesta situació, però per part dels bancs no existeix cap mala fe", i així "s'entén que si no hem fet res dolent, no ens haurien de penalitzar a nosaltres". Segons Gortázar, "la xifra hauria de ser que no hem de patir un impacte econòmic; reputacionalment aquí no hi ha res a què agafar-se per criticar el sector bancari, no hi ha cap mala praxis, simplement s'ha seguit una norma". 

Consideren "innecessàries" les provisions 

Tot i la situació, CaixaBank no ha inclòs provisions als comptes de l'entitat pel tema de les hipoteques. Així ho ha explicat Gortázar, dient que "la nostra expectativa és que, com que les nostres actuacions han estat correctes, no hi ha provisions al respecte".

"No sabem què dirà el Suprem el 5 de novembre i ens hem d'atendre a les conseqüències, però no considerem que haguem d'avançar-nos a això". Per la seva banda, el director executiu d'intervenció, control de gestió i capital, Matthias Bulach, ha explicat que "ho hem analitzat amb els auditors i hem conclòs que no cal fer provisions al respecte perquè la incertesa era massa gran i no és provable una sortida important de fons de l'entitat", explica.

Amb tot, des de CaixaBank diuen que "és bo que la situació no s'allargui, queda encara una setmana i la veritat és que aquesta darrera setmana hem estat tranquils". 

Antecedents

Per contextualitzar, recordem que tot plegat va començar fa una setmana amb la notícia que a partir d'ara eren els bancs i no els clients de les hipoteques els que s'han de fer càrrec de l'impost sobre actes jurídics documentats (AJD), la qual cosa corregeix la seva doctrina anterior. En una sentència datada el 16 d'octubre, l'alt tribunal estableix que és l'entitat prestadora i no qui rep el préstec el que té interès a inscriure l'operació i elevar a escriptura pública. 

Això significa que no és el client qui ha de pagar els impostos derivats del préstec hipotecari, sinó els bancs. D'aquesta manera, la sala tercera del Tribunal Suprem modificava la seva jurisprudència anterior concloent que no és el prestatari el subjecte passiu d'aquest impost, sinó l'entitat que presta els diners; el que no quedava clar és si hi havia o no retroactivitat. En cas d'haver-ne, els bancs haurien de fer-se càrrec dels impostos pagats per cada client hipotecari dins del període que marqués el Suprem -que no es considera més de quatre anys-; això pot arribar a suposar un retorn al client d'entre uns 3.000 i 6.000 euros per cap, i suposaria molts milers de milions pels bancs. 

La notícia va revolucionar els mercats borsaris, amb caigudes a les cotitzacions dels bancs de l'Ibex 35 de més del 7% en alguns casos; es considera que només en la sessió del dijous el sector bancari va perdre més de 5.500 milions en les cotitzacions. Davant la situació, el Suprem va decidir frenar la sentència i convocar el Ple de la Sala per decidir si la nova sentència tira endavant o no, i si existeix retroactivitat. Aquesta reunió serà el proper 5 de novembre i, fins aleshores, el sector viu en la incertesa.